Muzeu al Revolutiei de la Timisoara va fi amenajat in cladirea fostei garnizoane din Piata Libertatii

9 mai 2019

Timisoara va avea un Muzeu al Revolutiei, in cladirea fostei garnizoane din Piata Libertatii. Guvernul Romaniei a aprobat o hotarare conform careia dreptul de administrare asupra imobilului a trecut de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Acesta din urma il va consolida si reabilita, cu scopul amenajarii si infiintarii „Muzeului National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989”.

Conform fundamentarii proiectului de catre Ministerul Culturii, imobilul, monument istoric de secol XVIII, indeplineste conditiile din punct de vedere istoric, tehnic si arhitectural in scopul amenajarii Muzeului. Muzeul va fi realizat cu sprijinul financiar al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„In urma unei analize, s-a constatat ca solutia cea mai buna pentru realizarea cat mai rapida a muzeului este trecerea imobilului din Libertatii la Cultura si finantarea obiectivului prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De-a lungul timpului, s-a avut in vedere si preluarea acestuia de catre Consiliul Judetean, dar calculele arata ca angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficienta solutie in acest caz. Ne dorim ca noul muzeu sa fie mai mult decat o expozitie de fotografii. Vrem ca acesta sa fie interactiv, sa profite de noile tehnologii. Dorinta noastra este sa fie ceva unic in tara, iar pentru asta vom lucra indeaproape cu Ministerul Culturii”, spune presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Ministerului Culturii are in implementare doua proiecte de reabilitare a cladirilor de patrimoniu si de reconstructie si modernizare a edificiilor ce gazduiesc institutii de cultura de relevanta nationala, cu sprijinul financiar al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele doua proiecte cuprindeau initial un numar de 20 de obiective, carora li s-a adaugat, in anul 2014, un nou obiectiv care vizeaza infiintarea Muzeului National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989.