Preturile apartamentelor revin pe un curs ascendent, in ciuda scaderilor de pe piata veche

16 aprilie 2019

In martie, preturile locuintelor disponibile spre vanzare in marile orase ale tarii au crescut usor, in contextul in care, in mod firesc pentru o perioada de stabilizare, in perioada analizata au avut loc variatii atat in plus, cat si in minus. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata pentru un metru patrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, astfel, la 1.237 de euro pe metru patrat util, cu 0,3% mai mult decat la finele lui februarie (cand era 1.233 de euro pe metru patrat util). In trei dintre cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, asteptarile vanzatorilor s-au majorat fata de luna precedenta, iar in celelalte trei s-au diminuat. De mentionat este ca, la nivelul acestor centre regionale, scaderi de pret au fost consemnate cu precadere pe segmentul apartamentelor vechi.

In Bucuresti, apartamentele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru patrat util, pana la 1.327 de euro pe metru patrat util. Pe ambele segmente de piata analizate, variatiile preturilor au fost destul de temperate, chiar daca nu au urmat aceeasi directie. Astfel, locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219 la 1.215 euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemnat un avans de 0,6% (de la 1.400 la 1.409 euro pe metru patrat).

Indiferent de perioada de constructie, apartamentele disponibile spre vanzare la Timisoara au avut o evolutie constanta in luna martie. Pretul mediu solicitat in Timisoara este de 1.228 de euro pe metru patrat util. Evolutia usor descendenta a fost sustinuta in mod exclusiv de locuintele vechi, care s-au depreciat, la randul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 de euro pe metru patrat. Unitatile locative nou-construite s-au scumpit, insa, cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 de euro pe metru patrat.