JazzTM, editia nr. 7

31 martie 2019

O lume intreaga de acorduri, nume sonore, artisti in plina ascensiune si atmosfera relaxanta intr-un mediu urban, in centrul orasului Timisoara, se vor renui cu ocazia Festivalului JazzTM, pe 5-7 iulie 2019.

Lista primilor artisti anuntati pentru editia cu numarul 7 este formata din TANK and THE BANGAS, Zara McFarlane, Aron Ottignon si Jazzmeia Horn.

TANK and THE BANGAS, grupul format din cinci muzicieni, are un talent rar pentru combinarea diferitelor stiluri muzicale – jazz, soul, hip hop si R&B – intr-un intreg uimitor care evoca sfera muzicii din New Orleans, pastrand totodata un sentiment distinctiv al sau.

Zara McFarlane este recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai talentati cantareti si compozitori de jazz care au iesit de pe scena din Marea Britanie. Albumele ei anterioare au adunat o multime de premii, avand influente variate precum jazzul spiritual al lui Pharoah Sanders, dub si reggae. McFarlane si trupa ei exploreaza puncte comune de intalnire dintre jazz si ritmurile din Jamaica; reggae, kumina, calypso si nyabinghi, cu indicii psihedelice. Zara este castigatoare a titlului “Best Jazz Act” la premiile MOBO (2014) si Urban Music (2015) si “Best Jazz Vocalist” la premiile Jazz FM (2018 & 2015).

Aron Ottignon. nascut in Noua Zeelanda, s-a pozitionat drept unul dintre cei mai buni pianisti de jazz din emisfera nordica pana la varsta de saisprezece ani. Acum locuieste in Europa, unde are concerte atat in nume propriu, cat si colaborari cu nume mari. Succesul sau cel mai recent este interpretarea si colaborarea cu Stromae, in special Papaoutai, care ajunge la 200.000.000 de vizualizari pe YouTube. El a fost, de asemenea, in turneul mondial Golden Age alaturi de Woodkid. Impreuna cu Rodi Kirk pe electronica si cu Samuel Dubois la percutie, Ottignon ofera una dintre cele mai originale melodii auzite in ultima vreme, „Waterfalls”, prin amestecarea diferitelor elemente de jazz si muzica electronica.

Jazzmeia Horn este nascuta si crescuta in Dallas, unde bunica ei i-a dat un nume ce avea sa se dovedeasca prevestitor. La aproape 28 de ani, artista este castigatoarea Thelonious Monk International Vocal Jazz Competition (2015) si a Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition (2013). Comparata cu Betty Carter, Nancy Wilson si Sarah Vaughan, Jazzmeia a crescut pe muzica gospel cantata la pian de bunica ei.

Cea de-a saptea editie a festivalului JazzTM se va desfasura in Piata Victoriei, Strada Dimitrie Cantemir, Strada Victor Vlad Delamarina, Strada Fara Nume si alte doua spatii speciale pentru jam session-uri. Accesul este gratuit.