Clio Box – Istoria Timisoarei in cutie

24 martie 2019

Muzeul National al Banatului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si in parteneriat cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, organizeaza expozitia Clio Box – Istoria Timisoarei in cutie.

Clio Box – Istoria Timisoarei in cutie reprezinta o alternativa pedagogica pentru elevi si studenti, care atrage atentia asupra bogatiei de resurse informationale si a zestrei de situri arheologice si monumente care dau identitate orasului, expozitia fiind realizata exclusiv cu piese din patrimoniul Muzeului National al Banatului.

Exponatele sunt dezvaluite publicului printr-un discurs muzeografic inedit. Cutia din carton, standardizata, special creata pentru depozitarea artefactelor in muzeele din Romania, se transforma, prin intreteserea a 400 de exemplare, intr-un „zid”: ambientul, suportul si motivul expunerii muzeografice.

Expozitia spune, astfel, povestea Timisoarei intr-un mod neobisnuit, pornind din cele mai vechi timpuri, din neolitic, parcurgand epoca metalelor, cea a stapanirii romane, apoi a Evului Mediu si a perioadei moderne, pana in contemporaneitate. Cele mai vechi piese expuse au o vechime de peste 6.500 de ani, datate in neolitic: statuetele reprezentand idoli (n.r. – antropomorfe) descoperite in anul 1977 la Chisoda si o sapaliga, la fel de veche, descoperita in anul 2017 in cartierul timisorean Ronat.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 19 martie – 19 aprilie 2019, de marti pana duminica, intre orele 10,00-18,00. Elevii, studentii, cadrele didactice si pensionarii au acces gratuit.