Imobiliare.ro: Preturile locuintelor au crescut mai putin in 2018, pe fondul unei stabilizari a pietei

10 februarie 2019

Potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro, proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) s-au apreciat cu 1,6% in cel din urma trimestru din 2018 fata de cele trei luni anterioare. Pe parcursul intregului an, preturile solicitate de catre vanzatori s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Aceasta cifra arata ca tendinta de temperare a scumpirilor de pe piata rezidentiala s-a accentuat vizibil anul trecut, in conditiile in care in 2017 si 2016 erau consemnate cresteri de 9,1% si, respectiv, 12,4%. De mentionat este ca, in ultimul trimestru din 2018, nivelul preturilor se situa cu 27,6% sub sub cel inregistrat in urma cu zece ani (T4 2008).

Trendul de incetinire a ritmului scumpirilor pe piata locuintelor este confirmat si de statisticile oficiale privind preturile de tranzactionare ale proprietatilor rezidentiale din Romania. Astfel, cele mai recente date publicate de Eurostat si Institutul National de Statistica (INS) arata, pentru al treilea patrar din 2018, un plus de 4,3% in Uniunea Europeana (fata de perioada similara din 2017), in vreme ce, pe piata locala, avansul anual a fost ceva mai accentuat, anume 5,7%.

In ceea ce priveste evolutia preturilor la apartamente, Brasovul s-a situat, dintre marile orase, in fruntea clasamentului scumpirilor – atat in T4 2018, cat si pe parcursul intregului an. Aici, pretentiile vanzatorilor de apartamente au consemnat un avans trimestrial de 1,6% si, respectiv, unul anual de 7,5%, pana la o valoare de 1.080 de euro pe metru patrat util. In Timisoara, preturile s-au majorat cu 1,2% in ultimul trimestru si, respectiv, cu 7,1% in 2018, ajungand la o valoare de 1.200 de euro pe metru patrat. In Constanta, cresterea la trei luni a fost de 0,6%, iar cea anuala de 6,6%, suma medie solicitata pentru un apartament ajungand la 1.140 de euro pe metru patrat.

Tendinta de temperare a scumpirilor este vizibila inclusiv in Cluj-Napoca, unde apartamentele s-au apreciat cu 0,9% in ultimul trimestru din 2018 si, respectiv, cu 6,2% pe parcursul intregului an, pana la o valoare de 1.530 de euro pe metru patrat util. Bucurestiul ocupa pozitia a cincea in clasamentul cresterilor de pret, cu un avans trimestrial de 1,1% si unul anual de 5,8%, pana la 1.300 de euro pe metru patrat util. Dintre centrele regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, Iasiul se situeaza pe ultimul loc in materie de scumpiri, avansul anual cifrandu-se aici la 3,4%, in contextul unei scaderi de 0,1% in ultimul patrar al lui 2018, pana la o valoare de 980 de euro pe metru patrat.

Daca cele mai scumpe apartamente pot fi gasite in orasele mai sus-mentionate – acestora adaugandu-li-se si Craiova, cu o medie de 1.090 de euro pe metru patrat util –, cele mai accesibile resedinte de judet sunt tot acelea din jumatatea de sud a tarii. Pe primul loc din acest punct de vedere se situeaza in continuare Resita, unde pretul mediu solicitat s-a mentinut la o valoare de 500 de euro pe metru patrat util, iar pe locul al doilea se afla Giurgiu, cu o medie de 520 de euro pe metru patrat. Aceste doua orase sunt urmate de Alexandria, unde un apartament poate fi achizitionat cu 590 de euro pe metru patrat util, de Targoviste (630 de euro pe metru patrat util) si, respectiv, de Drobeta Turnu Severin (640 de euro pe metru patrat util).

Volumul cautarilor de locuinte din marile centre regionale ale tarii era, in ultimul trimestru din 2018, cu 11% mai mic decat in perioada similar a anului anterior – trendul descendent fiind resimtit in toate cele sase piete analizate. Orasele in care poate fi observat cel mai mare declin anual la cautarile de apartamente si case sunt Iasi (-24%), Cluj-Napoca (-23%), dar si Timisoara (-22%), in vreme ce scaderi de doua cifre au fost consemnate si in Constanta (-17%) si Brasov (-12%). Cea mai mica marja de diminuare a cererii, pe de alta parte, a fost inregistrata in Bucuresti, care este si cea mai mare piata imobiliara a tarii – aici, volumul cautarilor de locuinte a inregistrat un recul anual de doar 4%.

Pe de alta parte, datele Analize Imobiliare arata si o scadere a ofertei totale de locuinte, in consonanta cu ceea ce s-a intamplat cu cererea. Astfel, numarul total de proprietati rezidentiale disponibile spre vanzare in cele sase mari orase ale tarii (apartamente si case construite inainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%. Scaderi au fost consemnate in cinci dintre cele sase orase analizate, anume in Brasov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iasi (-9%), Bucuresti (-6,7%) si, respectiv, Timisoara (-4%). Singura exceptie de la regula o constituie Constanta, unde oferta de locuinte s-a majorat cu 9,4% in ultimele 12 luni. Se poate spune, asadar, ca, in ultimul an, tendinta de diminuare a cererii a fost contracarata, cel putin in parte, de scaderea ofertei.