Compania St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov, in turneul la Timisoara, cu Lacul lebedelor

22 decembrie 2018

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente artistice ale anului la Timisoara va fi turneul national al Companiei St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov.  Ilustra companie va sustine in 28 decembrie   2018, de la ora 20:00, la Opera Nationala Romana din Timisoara, un spectacol cu cel mai faimos balet din istoria artei albe a dansului: Lacul lebedelor, pe muzica  lui  P.I. Ceaikovski, libretul lui Vladimir Berghicev si Vasilie Gheltzer, coregrafia lui Marius Petipa si Lev Ivanov si scenografia creata de Evgenii Gurenco.

Absolvent al Academiei de Balet Vaganova din Rusia, Andrey Batalov domina scena de mai mult de 20 de ani. In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat Mussorgsky din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai tarziu, prim solist al Teatrului Mariinski. El apartine unei rase rare de dansatori virtuosi, cu o tehnica extraordinara care l-a impus in loja dansatorilor legendari de balet din trecut si prezent, ca Vestris si Nijinsky, Baryshnikov si Julio Bocca.

Compania care ii poarte numele este  tanara si dinamica si, in mod clar, educata in cea mai buna traditie ruseasca. Stele ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko – Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva – Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko – Kremlin Ballet, Maria Poliudova, Vladimir Statnii sunt solisti principali. Compania de Balet reuneste 50 de artisti profesionisti, absolventi ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova si ai celor mai mari scoli de dans din Rusia si Ucraina.
Premiera mondiala a baletului Lacul lebedelor s-a petrecut in 20 februarie 1877, la Teatrul Balsoi din Moscova. Biletele pentru singura reprezentatie a spectacolului din acest an la Timisoara costa, in functie de loc, 150 lei sau 120 lei si se pot lua de la Agentia Operei.