Vienna Meets Romania, dublu eveniment muzical la Timisoara

9 decembrie 2018

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, si pianista Catalina Butcaru revin la Timisoara cu un dublu eveniment ce va cuprinde un recital cu sonate de Mozart, Schumann si Grieg, pe scena Filarmonicii Banatul (11 decembrie, ora 19,00, Sala Capitol) si cursuri de maiestrie (10 si 11 decembrie).

Este o noua secventa a unui program mai amplu, desfasurat pe o perioada de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania, care faciliteaza contactul direct al muzicienilor romani sau al studentilor si elevilor din institutiile de profil, cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte si recitaluri.

Proiectul se desfasoara pana in 2021, cand Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cu sprijinul BCR ca sponsor principal si al societatii Austro- Romane din Viena.

Programul recitalului este unul atractiv cuprinzand si lucrari mai putin abordate. Catalina Butcaru: “Am pregatit un program care speram sa trezeasca interesul iubitorilor muzicii. Am decis sa venim si cu lucrari poate nu atat de populare, dar foarte frumoase si solicitante pentu noi: Sonata pentru vioara si pian in sol major, KV 379 de Mozart este una din cele mai frumoase si originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioara si pian, nr 2, op.13 de Grieg, mai rar audiata, este  considerata „cea mai norvegiana” dintre cele trei sonate ale compozitorului. Vom incheia cu o lucrare ampla, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emotionala: Sonata pentru vioara si pian, nr.2, in re minor, op 121, de Schumann”.

Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena, canta pe o vioara Antonius Stradivarius, care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei.

Aspecte din experienta sa in cadrul prestigioasei institutii muzicale vieneze vor fi impartasite elevilor si studentilor in cadrul unor cursuri de maiestrie ce vor avea loc in Sala Ion Vidu a Liceului de Muzica din Timisoara, pe 10 si 11 decembrie, in ambele zile in intervalul 10,00-14,00 si la Filarmonica Banatul, pe 10 decembrie, intre orele 16,00 si 20,00. Intrarea este libera.

„Imi propun sa discut cu viitorii muzicieni despre modul cum se construieste imaginea sonora a unui astfel de ansamblu, ce inseamna practica orchestrala la acest nivel, cum se pot eficientiza repetitiile de orchestra sau cvartet de coarde etc. Desigur daca vor fi interesati, voi fi bucuros sa le ofer detalii si despre cealalta viata a orchestrei, despre felul in care se iau decizii, despre procesul de selectie a muzicienilor, poate despre anumite aspecte legate de mentalitate si anumite obiceiuri, care le pot fi de folos atunci cand ei insisi vor ajunge pe scena, ca parte a unui ansamblu sau ca solisti”, spune Volkhard Steude.

Steude, un impatimit al muzicii de camera, canta pe o vioara Stradivarius din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, impreuna cu Filarmonica din Viena, a sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim si Tugan Sokhiev. Turneele sale in Europa si Japonia, dar si impresionanta discografie, contureaza cariera unui mare muzician care se prezinta acum si publicului din Romania.

Catalina Butcaru, pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Din anul 2000, Catalina Butcaru are o bogata activitate concertistica in Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria si Romania.