Ion Creanga, pe scena Teatrului German, cu Prostia omeneasca

9 decembrie 2018

Teatrul German de Stat Timisoara are placerea de a va invita la premiera spectacolului „Prostia omeneasca”, regizat de Simona Vintila, dupa povestea lui Ion Creanga. Evenimentul va avea loc vineri, 14 decembrie 2018, de la ora 19,30, in sala mare a Teatrului.

De cate feluri e prostia? Cum se exprima ea si cum trebuie intampinata? Si, mai ales, ce ne facem cu drobul de sare? Iata cateva din intrebarile la care spectacolul „Prostia omeneasca” incearca sa gaseasca raspunsuri. Inspirat din povestea lui Ion Creanga si dedicat copiilor, textul, reinterpretat in limbaj modern, spune povestea unor elevi care pun in scena, potrivit propriei lor intelegeri, prin joc si joaca, faimoasele intalniri ale calatorului plecat din satul natal, care se loveste pe drum de prosti mai mari decat cei de care fugise. Un spectacol incantator, amuzant, sincer, completat de compozitii muzicale originale si intregit de incurajarea finala: „Prostia e omeneasca si poate fi corectata!”

Din distributie fac parte Dana Borteanu, Daniela Török, Isa Berger, Tatiana Sessler Toami, Simona Vintila, Harald Weisz, Radu Branici si Richard Hladik. Mai mult, personalul artistic este compus din  Rares Hontzu – asistent de regie; Zsolt Fehérvári – decorul si costumele; Cristian Ienciu – proiectii si montaj video; si Alex Halka – muzica originala.

Simona Vintila a absolvit in 2010 studiile de master in regie la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures. A debutat pe scena TGST ca actrita in 1999, unde a semnat si regia basmelor muzicale „Frumoasa si Bestia”, „Alba ca Zapada si cei sapte pitici” si „Hänsel si Gretel”, a musicalului „Sunetul muzicii” si a spectacolelor „Grasani in fusta” si „Mai usor cu bunicuta“. De asemenea, a montat si spectacole la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad („Blessed” si „Alice in Tara Minunilor”) si la Teatrul Gong Sibiu („Vrajitorul din Oz”). A fost prezenta in calitate de regizor la Teatrul Dramatic I.D. Sirbu din Petrosani cu „Dragoste in zbor” si la Teatrul Gong din Sibiu cu „Ridichia cea uriasa”. Mai mult, a participat cu 2 spectacole independente la Teatrul Tache – „Auditia” si „Ghetto” (ambele semnate de ea) si la „One life show” (spectacol scris de Mihai Ignat). In plus, a aparut pe scena prestigiosului festival NONSTOP de la Chemnitz cu spectacolul „Botho Strauß meets August Strindberg”. In prezent este angajata la Teatrul German de Stat Timisoara.

Spectacolele au loc in sala Teatrului German si beneficiaza de traducere in limba romana.