Erendira&buna-sa/remix

26 noiembrie 2018

”Erendira&buna-sa/remix”, cea mai noua productie Arte-Factum in directia de scena a regizorului Kocsárdi Levente, readuce in 29 noiembrie 2018, de la ora 20,00, in sala Studio a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timisoara, un spectacol inspirat de cateva dintre cele mai seducatoare povesti ale scriitorului Gabriel García Márquez.

”Spectacolul a fost creat in cadrul proiectului independent Dali- Márquez – Dostoievski. In urma castingului deschis, el reuneste tineri actori din Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si din Republica Moldova. Inspirat de fabulosul text publicat de Márquez in 1972, cu 10 ani inainte sa fie laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, am dezvoltat un laborator de introspectie teatrala, pentru a aprofunda temele de reflectie pe care le propunem in  spectacol, iar experientele acestei cercetari alcatuiesc arhitectura show-ului nostru care incepe chiar cu petrecerea lor de despartire de studentie. Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet, Toamna patriarhului si Un domn foarte batran, cu niste aripi uriase, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor si personajelor lor prilejul sa treaca linia subtire, continuu fluida, dintre teatru si realitate. Spectacolul nostru pune in discutie conditia actorului tanar si puterea lui de a discerne intre fictiune si adevar, intre realitate si ”trairism”,  cat  de pregatiti sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul si pentru pericolele lui, uneori inspaimantator de concrete. O alta tema supusa analizei a fost modul in care visul patrunde in teatru si ii modifica alchimia profunda, cum actioneaza el asupra resorturilor intime ale teatralitatii.

Totodata, incercam in acest spectacol sa vorbim asumat si responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuala a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotica sau o stire repetabila, cu care tindem sa ne familiarizam, dincolo de fictiunea geniala care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&buna-sa este, asadar, teatru de explorare si experiment, teatru-scoala si teatru- militant, insa, mai mult decat orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri si talentati”, explica regizorul spectacolului.

Interpreti ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincai, Marin Lupanciuc, Andrei Patcau, Dragos Lupau, Claudiu Surmei si balerinul Alin Radu. Echipa de creatie ii reuneste pe Kocsárdi Levente (regie, sound design, miscare scenica), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie). Spectacolul se desfasoara in limba romana.