Stiinta si etnicitate. Cercetarea antropologica in Romania anilor 30

18 noiembrie 2018

Muzeul National al Banatului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, organizeaza in perioada 16 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, la Bastionul Maria Theresia, expozitia Stiinta si etnicitate. Cercetarea antropologica in Romania anilor 30.

Expozitia reprezinta o premiera pentru cercetarea antropologica din Romania anilor 1930 si isi propune sa familiarizeze publicul larg si tinerele generatii cu istoria antropologiei, pornind de la premisa ca o mai buna cunoastere a acestei istorii va fi utila unei mai bune intelegeri a perioadei interbelice in general si a dezbaterilor despre identitatea nationala si specificul etnic in particular.

Alaturi de materialele culese de antropologii romani ai perioadei respective: Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea si Iordache Facaoaru, expozitia include si studiul realizat de catre cercetatorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil si Albert Harrasser in satul svabesc Marienfelfd (Teremia Mare) din Banat, in anii 1933-1934. Informatiile despre svabii din Marienfield, oferite de Muzeul de Istorie Naturala din Viena sunt completate de cercetarile facute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner si Wilhelm Schunn referitoare la problemele biologice ale sasilor ardeleneni din aceeasi perioada.

Este pentru prima data cand aspectul stiintific legat de cercetarea antropologica a diferitelor comunitati etnice din Romania este abordat si prezentat publicului din tara noastra prin intermediul unei expozitii realizate de curatorul dr. Marius Turda, profesor de istoria biomediciniei si istoria ideilor la Universitatea Oxford Brookes.

Expozitia reprezinta rodul colaborarii mai multor institutii internationale: Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.