Preturile locuintelor si-au incetinit cresterea

4 noiembrie 2018

Pe fondul reducerii numarului de tranzactii imobiliare incheiate la nivel national, preturile locuintelor si-au incetinit si mai mult ritmul de crestere in trimestrul al treilea din 2018. Potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Imobiliare.ro, proprietatile rezidentiale disponibile spre vanzare in Romania (apartamente, dar si case) s-au apreciat, astfel, cu doar 0,7% fata de cele trei luni anterioare (fata de un plus de 1,4% in fiecare dintre primele doua trimestre din 2018). In acest context, ritmul anual de crestere a preturilor (T3 2018 fata de T3 2017) se afla, in momentul de fata, la 5,6% – in conditiile in care, in perioada similara din 2017, acelasi indicator se situa aproape de pragul de 10%.

In al treilea patrar al anului, preturile apartamentelor s-au majorat in toate cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro. In consonanta cu tendinta consemnata la nivel national, variatiile de pret au fost, insa, semnificativ mai mici decat in anii precedenti, situandu-se sub pragul de 2% (si chiar 1%).

In Cluj-Napoca, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 0,9% in ultimele trei luni, pana la o valoare de 1.520 de euro pe metru patrat util (fata de 1.510 euro pe metru patrat util in trimestrul anterior). Aici, diferenta de pret la 12 luni se situeaza acum la 8,6% in orasul de pe Somes (comparativ cu aproximativ 14% in trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, in continuare, singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, diferenta fiind de 6,2% fata de T3 2008.

Ca si in al doilea trimestru al anului, in cel de-al treilea Brasovul s-a situat in fruntea clasamentului scumpirilor inregistrate in marile orase ale tarii. Aici, suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% in decursul a trei luni, ajungand la o valoare de 1.060 de euro pe metru patrat util (de la 1.040 de euro pe metru patrat util). In acest context, orasul de la poalele Tampei depaseste Clujul in ceea ce priveste diferentele de pret la 12 luni, cu un avans de 8,9%. Fata de anul 2008, insa, apartamentele din Brasov continua sa fie cu aproximativ un sfert (25,9%) mai ieftine.

In Bucuresti a avut loc, dintre cele sase mari centre regionale analizate, cel mai mic avans al preturilor apartamentelor, respectiv 0,4%, pana la 1.290 de euro pe metru patrat util (de la 1.280 de euro pe metru patrat util). Comparativ cu perioada similara din 2017, apartamentele din Capitala sunt cu 6% mai scumpe; fata de T3 2008, insa, acest gen de proprietati sunt cu 35,9% mai ieftine – Capitala avand, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune.

Tendinta generala de incetinire a cresterii preturilor locuintelor poate fi pusa pe seama stabilizarii pietei rezidentiale, in contextul temperarii apetitului pentru achizitii. Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietati rezidentiale (apartamente, dar si case) din marile orase ale tarii se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic fata de perioada similara din 2017. Diminuari ale apetitului pentru achizitii au avut loc in majoritatea cazurilor: -18% in Constanta, -9% in Iasi, -7% in Brasov si, respectiv, -3% in Timisoara. Pe de alta parte, in conditiile unei cresteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune ca cererea s-a mentinut, practic, la un nivel constant in Bucuresti. In Cluj-Napoca, insa, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, fata de anul precedent.

In aceste conditii de piata, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor (indicator calculat ca diferenta intre ultimul pret solicitat de catre proprietari si cel final, de vanzare) au fost mai mari in al treilea trimestru din 2018 decat in perioada similara din 2017 in majoritatea marilor orase analizate. Dintre centrele regionale cu un pret mediu de peste 1.000 de euro pe metru patrat util pentru apartamentele disponibile spre vanzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marja de negociere, respectiv 4,5% in T3 2018 – spre comparatie, in perioada similara a anului precedent, acelasi indicator se situa la o valoare de 2,4%.

Vanzatorii din Bucuresti, pe de alta parte, sunt dispusi sa lase la pret 3,4% (fata de 3,3% in T3 2017), la fel ca cei din Brasov (fata de 3,1% in urma cu 12 luni). In Timisoara si Cluj-Napoca, marja de negociere acceptata de catre proprietari se situeaza la un nivel apropiat, anume 2,6% si, respectiv, 2,5% (comparativ cu 2,2% si, respectiv, 2,1% in perioada similara din 2017). In Constanta, pe de alta parte, flexibilitatea vanzatorilor cand vine vorba de preturi s-a mai diminuat in 2018, ajungand la un nivel de 2,2% in trimestrul al treilea (fata de 2,8% in urma cu un an).