Carlos Reygadas deschide Les Films de Cannes a Timisoara

14 octombrie 2018

A treia editie a festivalului Les Films de Cannes a Timisoara are loc intre 19 si 21 octombrie, la Aula Magna a Universitatii de Vest.

Oaspetele de onoare al acestei editii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care va fi prezent in deschiderea editiei, pe 19 octombrie, de la ora 18,30, cu ocazia proiectiei celui mai recent film al sau, Our Time / Nuestro Tiempo, in care Reygadas joaca totodata si rolul principal, alaturi de sotia lui din viata reala, Natalia López.

Dupa proiectie, Carlos Reygadas va discuta cu publicul despre filmul sau si despre cinema. Criticul Irina Margareta Nistor va modera discutia si va prezenta filmele din program.

Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicala voce a cinemtografiei mexicane contemporane prin selectiile succesive de la Cannes, pe care presa de la Cannes le-a adulat si urat cu aceeasi patima.

Carlos Reygadas a debutat cu primul sau film de lungmetraj in sectiunea paralela a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, in 2002. Japón a intrat imediat in vizorul criticilor dar si al juriului, filmul primind o mentiune speciala Caméra d’Or. In Japón se vede deja directia pe care Reygadas, un cinefil pasioant si cultivat, o urmareste in cinema: personaje puternice, situatii controversate, adesea la limita pornografiei, narate intr-un ritm asezat mustind de pasiune si viata.

Reygadas a fost selectat pentru prima data in competitie la Cannes cu Battle in Heaven, in 2005, apoi, in 2007, a castigat Premiului Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisa in mijlocul unei comunitati de menoniti din Mexic. Post Tenebras Lux, a obtinut, in 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

In Our Time, Reygadas duce radicalismul mai departe si se inspira puternic din viata personala pentru o poveste despre pasiune, tradare, familie si libertate. Prezentat in competitia oficiala a festivalului de film de la Venetia 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internationale.

El insusi pasionat de rodeo, regizorul este si protagonistul acestui film in care joaca toata familia sa. Sotia din viata reala si editor al unora din filmele sale anteriaore, Natalia López joaca si rolul principal alaturi de el, iar copiii cuplului sunt distribuiti in film in rolurile de copii ai familiei.

Reygadas este cunoscut pentru ambiguitatea si directetea filmelor sale, care incearca sa releve natura animalica a fiintei umane prin secvente violente – in Our Time, Reygadas filmeaza cu pasiune in multe momente taurii dezlantuiti – intre ei si personajele sale diferenta fiind de intensitate a emotiilor si de constiinta.

Intrarea este libera. Programul complet al proiectiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/timisoara/.