West meets East, o experienta muzicala la confluenta dintre Orient si Occident

30 septembrie 2018

West meets East revine pe scenele romanesti cu un nou proiect menit sa conecteze Occidentul si Orientul prin muzica, in spiritul viziunii nascute cu peste o jumatate de secol in urma, din colaborarea celor doi monstri sacri ai muzicii: violonistul Yehudi Menuhin si sitaristul Ravi Shankar. Aflat la a doua editie in Romania, proiectul West meets East – Povestea continua propune o intalnire inedita intre muzica romaneasca si cea clasica a Indiei, in interpretarea lui Alexandru Tomescu – la vioara, Udhai Mazumdar – la tabla, Sinziana Mircea – la pian, Rohan Dasgupta – la sitar si Bhaskar Das – la bansuri (flaut de bambus).

Ca element de noutate, o mare parte din programul din acest an al proiectului West meets East – Povestea continua include piese romanesti rescrise si rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compozitii romanesti cunoscute vor fi propuse intr-o noua sonoritate si o interpretare inedita, la vioara si instrumente muzicale indiene.

”A fost o adevarata provocare sa ma alatur lui Udhai Mazumdar si colegilor sai din India in turneul de anul trecut; am fost impresionat nu doar de complexitatea si noutatea muzicii, ci mai ales de faptul ca simteam cu totii ca le calcam pe urme lui Yehudi Menuhin si Ravi Shankar, la exact o jumatate de secol distanta. Muzica lui George Enescu a fost perfect integrata intregului proiect si vine sa puna intr-o lumina neasteptata operele marelui nostru compozitor. Editia de anul acesta vine cu multe piese noi si surprinzatoare, care cu siguranta vor entuziasma publicul.”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Programul va mai contine lucrari de Ravi Shankar, lucrari de George Enescu, precum si ragas-uri indiene ancestrale, care au continuat sa fie cantate in India de pe vremea Vedelor si pana in prezent.

Turneul West meets East 2018 va include patru concerte, cel de la Timisoara fiind programat miercuri, 3 octombrie 2018, la Filarmonica Banatul, de la ora 19,00.

Prima editie a proiectul West meets East, restituita pe baza de partituri din arhive, a fost un revival care a oferit publicului roman o muzica nemaiauzita de 50 de ani – prima fuziune intre muzica clasica indiana si cea occidentala, sub dubla semnatura Shankar-Menuhin. In editia din 2018, povestea continua si ofera melomanilor o experienta rara si irepetabila, asa cum au dorit Menuhin si Shankar acum 50 de ani, valorificand sonoritatile ce rezulta din impletirea intre melosul european si ragas-urile indiene.