Lumina Libertatii

9 septembrie 2018

Incepand cu anul 2018 si pana in anul 2020, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana va organiza trei editii ale Festivalului Luminii, care vor avea loc in cele trei piete din centrul Timisoarei: Piata Libertatii (2018), Piata Unirii (2019) si Piata Victoriei (2020).

In perioada 21-23 septembrie 2018, incepand cu ora 20,30, in Piata Libertatii din Timisoara, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana organizeaza spectacolul in trei acte: Lumina Libertatii, care celebreaza Centenarul Romaniei si se doreste a fi o prima editie a Festivalului Luminii.

Lumina Libertatii este un spectacol de arte performative, muzica, arte vizuale si instalatii de lumina, dezvoltat pe structura arhitecturala a Pietei Libertatii din Timisoara, care spune povestea personajului principal, timisoreanul Luca, ce urmeaza sa traiasca principalele momente care au definit Timisoara in cei 100 de ani de Romania.

Prima seara, respectiv primul act al spectacolului, este marcata de sfarsitul Primului Razboi Mondial si coincide cu nasterea personajului principal si intamplari din adolescenta acestuia: inceputul scolii, prima dragoste si casatoria. Muzica primei seri este interpretata de muzicieni ai Filarmonicii de Stat ”Banatul” din Timisoara, precum si de formatia condusa de muzicianul Boris Kovacs. In al doilea act al spectacolului, incepe cel de-al Doilea Razboi Mondial, reprezentat printr-o lupta simbolica, sustinuta de instalatii de lumina, intre doua orchestre: ansambluri de percutionisti, suflatori si coarde, amplasate pe platforme mobile in Piata Libertatii, iar Luca pleaca la razboi. In ultima seara, personajul principal traieste momentele Revolutiei din Decembrie 1989, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si participa la cateva actiuni specifice care contureaza viitorul Romaniei si al Timisoarei in perspectiva anului 2021 si ulterior acestuia, scene reprezentate, in mod simbolic, prin nasterea nepotului sau.
In toate cele trei seri, vor fi produse videomapari ale cladirilor ce formeaza Piata Libertatii, jocuri si instalatii de lumina specifice fiecarui moment al naratiunii istorice, iar cei peste 100 de actori, muzicieni si dansatori, membri ai comunitatii artistice locale, vor pune in scena acest spectacol.