Expozitie de portelan si sticlarie din Romania socialista, la Muzeul Banatului

4 septembrie 2018

Muzeul National al Banatului, sub inaltul patronaj al Consiliului Judetean Timis, gazduieste expozitia Portelan si sticlarie din Romania socialista. Pe urmele Liei Eugenia Costin.

Expoziţia isi propune sa contureze un profil de colectionar tipic pentru Romania din perioada 1960-1989, cu apetenta pentru obiectele de portelan si sticlarie produse in fabricile romanesti. Aceste piese: pahare pentru sampanie, vin, coniac, lichior, tuica, oranjada, apa si bere, boluri, cupe, flacoane si carafe, bomboniere si vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeasi sursa – casa Liei Eugenia Costin (1934-2017), din Timisoara.

Nascuta la Bozovici ca fiica a Eugeniei si a preotului dr. Iacob Cretiu, Lia Eugenia a studiat la Liceul din Caransebes, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Casatorita in anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultatii de Mecanica din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoara de biologie si geografie la Sadu, Targu-Jiu si Timisoara, in cadrul Liceului Electrotimis, al Liceului Silvic si al Liceului de Informatica. Fara sa dispuna de surse financiare importante pentru achizitionarea unor obiecte spectaculoase din fostele tari comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmarit ca in propria colectie sa fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din Romania: portelan de Alba Iulia si Cluj, Curtea de Arges si Dorohoi, sticlarie de Avrig, Turda si Tomesti, faianta de Sighisoara.

Expozitia mai cuprinde o selectie importanta de macrameuri, dantele si broderii din colectia de textile a Muzeului National al Banatului, piese realizate in perioada 1940-1980, de catre Eugenia Cretu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia. Fotografii si accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (siraguri de margele, palarii, manusi, pantofi) completeaza imaginea unui cetatean al Republicii Socialiste Romania cu apetenta pentru obiectele de portelan si sticlarie, expozitia devenind o POVESTE despre UNUL DINTRE CEI MULTI.

Expozitia este realizata in cadrul Compartimentului de Arte Vizuale si poate fi admirata in perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia.