Topul celor mai fierbinti zone pe piata imobiliara din Timisoara

6 august 2018

In al doilea trimestru din 2018, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-a majorat cu 2,4%, pana la o valoare de 1.170 de euro pe metru patrat util. Totusi, plaja de preturi este relativ larga si se situeaza intre 1.100 euro/mp si 1.500 euro/mp. Cel mai recent raport de piata realizat de Imobiliare.ro arata ca, fata de perioada similara a anului trecut, pretentiile actuale ale vanzatorilor din orasul de pe Bega sunt cu 8,9% mai mari.

O comparatie cu nivelul preturilor in urma cu zece ani (in T2 din 2008) releva o situatie interesanta in capitala Banatului. Astfel, in afara de Cluj-Napoca, unde preturile apartamentelor sunt deja (cu 13,6%) mai mari decat in perioada de dinainte de criza, Timisoara are de recuperat cea mai mica diferenta pentru a ajunge la nivelul din urma cu zece ani, respectiv 7,4%. Spre comparatie, in Constanta, Brasov si Iasi preturile sunt cu peste 20% mai mici decat in T2 din 2008, iar in Bucuresti cu aproximativ 40%.

Demn de luat in seama, in cazul Timisoarei, este ca, spre deosebire de Bucuresti si Cluj-Napoca, aici nu exista, practic, zone cu o medie de pret mai mica de 1.000 de euro pe metru patrat pe piata apartamentelor. Astfel, in momentul de fata, majoritatea cartierelor analizate se incadreaza intre 1.100 si 1.300 de euro pe metru patrat util. Criteriile care fac diferenta in ceea ce priveste atractivitatea unei zone sunt calitatea locuirii, apropierea fata de principalele puncte de interes in oras, accesul facil si spatiile verzi, prestigiul zonei, facilitatile din arealul respectiv si perspectivele de dezvoltare.

Exista totusi si exceptii semnificative. Zona Medicina – Take Ionescu – Punctele Cardinale, unde se gasesc, de altfel, cele mai scumpe apartamente, cu o valoare medie de listare de 1.490 de euro pe metru patrat util, atrage si cel mai mare interes din piata. Pe locul al doilea in clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente se situeaza Central – Balcescu – Piata Maria, cu o medie de aproape  1.300 de euro pe metru patrat util, in vreme ce pretentiile vanzatorilor ajung la 1.220 de euro pe metru patrat in Circumvalatiunii, Complex Studentesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion si Aradului.

Pe de alta parte, cele mai accesibile zone din Timisoara sunt Bucovina – Garii – Dorobantilor (1.130 de euro pe metru patrat util), Sagului – Dambovita – Iosefin – Steaua (1.130 de euro pe metru patrat util), Girocului – Soarelui – Buziasului (1.150 de euro pe metru patrat), Braytim (1.180 de euro pe metru patrat) si Lipovei (1.190 de euro pe metru patrat).

Trimestrul trecut, apartamentele s-au apreciat in majoritatea cartierelor timisorene analizate, la fel ca in Bucuresti si Cluj-Napoca. Un avans important, de 5,2%, a avut loc in zonele Central – Balcescu – Take Ionescu – Medicina – Piata Maria. In acest rastimp, locuintele din Circumvalatiunii s-au apreciat cu 4,2%, cele din arealul Bucovina – Simion Barnutiu – Garii – Dorobantilor – Mircea cel Batran cu 3,5%, cele din Girocului – Soarelui – Buziasului cu 2,6%, iar cele din Lipovei – Aradului tot cu 2,6%.

La polul opus, in zona Braytim pretentiile proprietarilor s-au diminuat cu 1,3% in al doilea trimestru al anului, pana la o valoare de 1.180 de euro pe metru patrat util. Pe de alta parte, cele mai mici cresteri de pret au avut loc in arealul Ultracentral (1,2%), Torontalului Complex Studentesc  – Dacia – Elisabetin – Spitalul Judetean (1,9%).