Scoala Poloneza de Afis, la Timisoara

16 iulie 2018

Expozitia reunind lucrarile dedicate cinematografiei, teatrului si operei semnate de 50 de reprezentanti de renume ai Scolii Poloneze de Afis poate fi vizitata in perioada 20-31 iulie la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timisoara. Expozitia este eveniment conex al festivalului Ceau, Cinema!

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia si capacitatea extraordinara de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, in urma cu saizeci de ani, faceau celebru afisul polonez in intreaga lume. „Scoala Poloneza de Afis”, cum este denumit acest curent in arta, si nu o scoala existenta fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, dedicate filmului, teatrului si operei pot fi vazute in expozitia pregatita de Institutul Polonez din Bucuresti la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timisoara.

Expozitia, realizata pe baza celei mai mari colectii poloneze particulare de afis, de peste 40.000 de lucrari, apartinand lui Krzysztof Dydo, cunoscator al artei afisului si proprietar al unei galerii din Cracovia, reuneste peste 50 de lucrari realizate de circa 50 de artisti. Expozitia din Timisoara va fi prezentata in cadrul festivalului Ceau, Cinema!, de la care nu va lipsi cinematografia poloneza. In competitia festivalului va participa filmul „Nina”, regizat de Olga Chajdas.

Printre autorii afiselor prezentate la Timisoara se numara precursorii Scolii Poloneze de Afis, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Swierzy, Jan Mlodozeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi vazute si lucrari ale unor creatori din tanara generatie, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre altii, Lech Majewski, Andrzej Pagowski, Tomasz Boguslawski sau Sebastian Kubica.

Expozitia ofera posibilitatea cunoasterii diversitatii temelor si stilurilor din afisul polonez de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI, care, in pofida dominatiei exercitate de media electronice, continua sa ramana in serviciul credincios al evenimentelor culturale.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 20 iulie, la ora 20,00, la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timisoara, Fosta Fabrica de Tigarete, Spl. N. Titulescu colt cu Pop de Basesti.

Expozitia va fi prezentata in perioada 20-31 iulie 2018 si poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 16,00-20,00.