Ritmul de crestere a preturilor la imobiliare a incetinit vizibil, piata intra intr-o etapa de stabilizare

6 iulie 2018

Evolutia pietei rezidentiale in primele sase luni din 2018 confirma asteptarile cu privire la incetinirea ritmului de crestere a preturilor. Indicele Imobiliare.ro arata ca, dupa o scadere de 1,2% in luna iunie, pretul mediu solicitat se situeaza la o valoare de 1.200 de euro pe metru patrat util. Aceasta valoare este cu doar 3,1% mai mare decat cea consemnata la inceputul anului, un ritm de crestere considerabil mai lent decat in aceeasi perioada a anului trecut. Spre comparatie, in primul semestru din 2017, preturile apartamentelor s-au majorat, in medie, cu 6,7% la nivel national (pana la 1.120 de euro pe metru patrat util). De remarcat ca cel mai mare ritm de crestere in prima jumatate a acestui an a fost consemnat in Brasov.

Luna trecuta, pretentiile vanzatorilor de apartamente din Bucuresti s-au majorat usor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru patrat util. Asta a facut ca valoarea indicelui Imobiliare.ro inregistrata la finalul lunii iunie sa fie cu 5,9% mai ridicata decat cea consemnata inceputul lui ianuarie. Aceasta crestere este foarte apropiata de cea consemnata anul trecut, respectiv 5,4%.

Preturile din Capitala au avut, pana acum, un ritm de crestere mai temperat comparativ cu alte orase (Cluj-Napoca sau Timisoara), iar veniturile si cererea mai mari de aici sunt percepute ca fiind in masura sa mai absoarba cresteri. Tendinta de crestere din primul semestru a fost sustinuta mai ales de apartamentele noi, a caror valoare medie a depasit 1.400 euro/mp util la finalul lui iunie.

Temperarea ritmului de crestere a preturilor se observa si la Timisoara. A aici, pretentiile proprietarilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 4,3% in prima parte a lui 2018 (de la 1.152 la 1.202 euro pe metru patrat), in conditiile unei stabilizari in luna iunie. In ultima luna, apartamentele vechi din Timisoara s-au apreciat cu 0,1% (de la 1.206 la 1.207 euro pe metru patrat), iar cele noi cu 0,3% (de la 1.184 la 1.187 euro pe metru patrat).