Filme in premiera in Romania, in competitia Ceau, Cinema!

6 iulie 2018

Sase filme realizate de regizori din Bulgaria, Croatia, Italia, Polonia, Slovacia si Ucraina au fost selectate in competitia celei de-a cincea editii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc in perioada 19-22 iulie, la Timisoara si Gottlob.

Cinci dintre cele sase filme care concureaza pentru trofeul Ceau, Cinema! „Razvan Georgescu” si pentru Premiul Publicului, oferit de Casa Auto Timisoara, vor fi proiectate in premiera in Romania. Doua sunt realizate de tinere femei regizor.

Inclus in 2017 in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, „Out” este primul film al regizorului slovac György Kristóf. „Out” urmareste calatoria prin Europa de Est a unui barbat in jurul a 50 de ani, care spera sa-si gaseasca un loc de munca, dar care ajunge implicat intr-o serie de intamplari bizare.

„3/4” este debutul in lungmetrajul de fictiune al regizorului bulgar Ilian Metev, care a castigat Leopardul de Aur in sectiunea Cineasti del presente la Locarno 2017 si marele premiu al competitiei internationale la Festivalul de la Sofia 2018. Filmul este portretul unei familii – un tata si doi copii adolescenti – in ultima lor vara impreuna.

Debut al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, „Caderea” („Falling”) este o poveste fragila de dragoste intre un baiat si o fata in Ucraina post-revolutionara de astazi. Filmul a avut premiera mondiala anul trecut in competitia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary si a fost selectat de asemenea in competitiile festivalurilor de la Stockholm si Premiers Plans d’Angers.

Inclus in 2017 in selectia Festivalului de la Venetia si in competitia Festivalului Premiers Plans d’Angers, „Manuel” este primul film de fictiune al regizorului italian Dario Albertini, autorul mai multor documentare. Manuel este portretul unui tanar de 18 ani care paraseste centrul de plasament in care a fost inchis si care este nevoit sa inceapa o noua viata, in libertate.

Al patrulea film al regizorului croat Nevio Marasovic, „Comic Sans” are in centru un tanar graphic designer de succes, pus in situatia de a-si revizui existenta dupa ce este parasit de iubita si se reintalneste cu tatal sau. „Comic Sans” a obtinut in acest an premiul criticii pentru cel mai bun film din regiune in competitia Festivalului International de Film FEST de la Belgrad.

„Nina” este debutul tinerei regizoare poloneze Olga Chajdas si a avut premiera mondiala in cadrul editiei din acest an a Festivalului de la Rotterdam, iar recent a fost inclus in selectia de la Karlovy Vary. Filmul urmareste un cuplu care se hotaraste sa apeleze la o mama surogat, insa lucrurile se complica atunci cand sotia se simte atrasa de tanara aleasa sa ii poarte viitorul copil.

Juriul format din actrita Alina Grigore, criticul de film Ileana Birsan si regizorul Florin Iepan va desemna castigatorul trofeului Ceau, Cinema! „Razvan Georgescu”, in valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competitie.

Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, in valoare de 500 de euro si acordat de Casa Auto Timisoara. In urma exprimarii votului, spectatorii filmelor din competitie pot castiga, prin tragere la sorti, o bicicleta oferita de Pegas. Titlurile din competitie sunt de asemenea eligibile si pentru Trofeul Vitas Romania pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, in valoare de 1.000 de euro.

Competitia Ceau, Cinema! a fost conceputa sa ofere un cadru de exprimare cineastilor din tarile cu minoritati traditionale in regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croatia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selectionerul competitiei este criticul de film Ionut Mares.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea editie a festivalului pot fi achizitionate de la Libraria Carturesti Mercy din Timisoara.