Interferente spirituale. De la zeii pagani la crestinism – expozitie la Muzeul Banatului

1 iulie 2018


Muzeul National al Banatului organizeaza expozitia Interferente spirituale. De la zeii pagani la crestinism, un proiect la realizarea caruia au participat cu exponate muzee si institute de cercetare partenere: Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul Regiunii Portile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie si Arta Zalau, Muzeul Judetean Buzau, si Centrul de Studii de Istorie si Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe langa Universitatea de Vest din Timisoara.

Expozitia, care va fi deschisa la Bastionul Maria Theresia pana la inceputul lunii septembrie 2018, se desfasoara cu sprijinul Consiliul Judetean Timis si face parte din seria de evenimente culturale consacrate celebrarii Centenarului Marii Uniri.

Opaite pagane si crestine, statui de zei antici, obiecte de cult crestine si diverse piese ceramice si de metal cu simbolistica religioasa se numara printre exponatele acestei expozitii care doreste sa reflecte sacralitatea obiectelor antice si universul spiritual politeist al stramosilor nostri.

Dificultatea unei astfel de tematici nu consta neaparat din selectarea si gruparea exponatelor dupa criterii care le sunt comune intr-un fel sau altul, ci mai degraba din mesajul pe care cauta sa-l transmita o astfel expunere. O tematica religioasa, spirituala a unei astfel de expozitii are „obligatia” nu doar de a explica complexele fenomene ale divinatiei, ci si de a induce senzorial ceva din atmosfera mistica a acelor vremuri de mult apuse. Fiind vorba de felul in care a evoluat si s-a impus crestinismul in teritoriile de la Dunarea de Jos intre atatea credinte romane, este necesara atragerea atentiei asupra elementelor comune pe care le are acesta cu alte divinitati antice de la care s-a inspirat in definirea sa dogmatica.

Exponatele grupate pe cateva sali puncteaza cronologic aceasta sinteza a crestinismului, a divinitatilor si fenomenelor religioase care au contribuit la dezvoltarea valorilor crestine de mai tarziu si mai ales a simbolurilor prin care crestinii se recunosteau intre ei. Totodata, expozitia reliefeaza importanta unor obiecte aparent banale utilizate in cadrul cultului religios, o buna parte din ele fiind insa unicate in lume.

Odata cu organizarea acestei expozitii, vizitatorilor li se ofera si o experienta noua, aceea de a putea admira si de acasa obiectele cele mai importante expuse, prin crearea unor modele 3D dupa piesele de patrimoniu ale Muzeului National al Banatului, prin inregistrarea imaginilor online vizibile gratuit cu ajutorul unui cititor de cod QR.