Fetita din bolul pestelui auriu – o productie semnata de Radu Afrim, la Teatrul German

26 iunie 2018

Stagiunea 2017/2018 a Teatrului German de Stat Timisoara se incheie cu un spectacol semnat de Radu Afrim, ale carui decoruri si costume sunt produse de Dragos Buhagiar. Astfel, in 29 si 30 iunie 2018, timisorenii sunt invitati la Fetita din bolul pestelui auriu, piesa scrisa de dramaturgul canadian Morris Panych,  unul dintre cele mai importante nume ale teatrului contemporan.

Spectacolul – apreciat in critica drept unul „de o frumusete perfecta“ – istoriseste un fragment din destinul lui Iris, o fetita de zece ani din Canada anilor 60, care traieste impreuna cu parintii ei si cu chiriasa Miss Rose intr-o casa pe malul oceanului. Intr-o zi, Iris il aduce in casa pe un naufragiat care seamana mult cu pestisorul ei auriu, disparut fara urma cu putina vreme in urma. Un spectacol care descrie cu sensibilitate si umor trairile acestei fetite, in contextul despartirii sale de copilarie.

Pentru rolul Iris din acest spectacol, actrita Silvia Török a fost distinsa in 2013 cu premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru debut, in vreme ce actrita Olga Török a fost nominalizata, in cadrul aceleasi gale, pentru cel mai bun rol secundar feminin. Distributia ii cuprinde de asemenea pe actorii: Georg Peetz, Rares Hontzu, Konstantin Keidel, Harald Weisz si Horia Savescu.

Morris Panych a absolvit sectia de Scriere Creativa a Universitatii din British Columbia, cea mai prestigioasa institutie de acest profil din Canada, in 1977, si a debutat pe scena teatrului din Vancouver cinci ani mai tarziu, in 1982, cu piesa Ultima Chemare. De atunci, a publicat si a adaptat mai mult de 20 de piese. A regizat piese de teatru, film opera si videoclipuri muzicale. Filmul sau, The Overcoat, a primit o mentiune la festivalul de film Prix Italia. Printre influentele sale se regasesc dramaturgii europeni Gogol, Feydeau, Desvallières, si Schnitzler. A castigat de doua ori Premiul Governor General’s Literary Award for Drama, cel mai important premiu pentru dramaturgie al Canadei, dar si 12 premii Jessie, un premiu Dora si un Chalmer.