WINDOWS – spectacol de arte performative, in aer liber, intercativ

18 iunie 2018

Asociatia Timisoara – Capitala Culturala Europeana in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara organizeaza in zona Pietei Dacia, in 22 si 23 iunie 2018, de la ora 22,00, spectacolul WINDOWS.

WINDOWS este un spectacol de arte performative, in aer liber, intercativ, in care localnicii si vizitatorii raspund la o serie de intrebari pe diferite teme: de la problemele cu care se confrunta zilnic, pana la cele existentiale.

Locuitorii vor primi lumini rosii si verzi pentru a-si afisa raspunsurile in ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din strada, raspunzand la intrebari prin schimbarea intre culori. De-a lungul serii se vor desfasura spectacole de teatru si dans, care vor avea ca tema subiectele intrebarilor alese de catre cei doi artisti invitati. Intrebarile au fost identificate in urma atelierelor de lucru cu copiii si adultii din cartierul Dacia, in timpul celor doua saptamani de rezidenta a artistilor in Timisoara.

Pe un ecran video amplasat in zona, vor fi prezentate filmari din alte orase europene, care au gazduit spectacolul WINDOWS in ultimii patru ani, realizandu-se astfel legaturi intre preocuparile si creativitatea cetatenilor din Europa. Cartierele se confrunta cu provocari similare oriunde traim; desi raspunsurile noastre sunt uneori diferite, intrebarile pe care le punem noi insine sunt similare.

Artistii invitati sunt coregraful Asier Zabaleta (Tara Bascilor/Spania) si artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord/Marea Britanie), care colaboreaza cu comunitatile locale pentru a genera o noua serie de intrebari cu relevanta locala in fiecare oras pe care il viziteaza. Ambii artisti au experienta indelungata in regiunile europene in care conflictul a divizat comunitatea si in care cultura are o contributie semnificativa in ”vindecarea” acesteia.

WINDOWS face parte din statia DARE! a programului cultural TM2021, care se concentreaza asupra cartierelor si a puterii culturii de a aduce oamenii impreuna,  prin participarea si implicarea lor acolo unde locuiesc si muncesc, in stransa colaborare cu artistii profesionisti. Interventiile artistice in spatiile publice din oras in calatoria spre 2021 au ca scop revitalizarea orasului si crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultura.

Michael Hanna a absolvit cursurile Universitatii din Ulster (Irlanda de Nord) in 2012 si, de-a lungul timpului, si-a expus lucrarile atat in Marea Britanie, catsi la nivel international in Los Angeles, New York, Paris, Roma si Taiwan.

Asier Zabaleta s-a nascut la Ezkio (Gipuzkoa, Tara Bascilor), a studiat artele vizuale la Universitatea din Tara Bascilor, iar dansul si teatrul in San Sebastian, Bilbao si Zürich. In anul 2004, si-a creat propria companie de dans, ERTZA, cu scopul de a gasi un nou spatiu in care sa se intalneasca diferite discipline artistice. Lucrarile sale au fost vazute in China, Filipine, Brazilia, Peru, Costa Rica, El Salvador, Mexic, Israel, Lituania, Luxemburg, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Grecia, Spania si Portugalia.

Artistii locali implicati in proiectul WINDOWS sunt membrii companiei de dans contemporan Unfold Motion din Timisoara si ai companiei de teatru Solidart.