Aniversare cu bucurie si nostalgie la TMT – 65 de ani de teatru maghiar institutionalizat la Timisoara

11 iunie 2018

In 15-16 iunie 2018, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara aniverseaza 65 de ani de existenta – in 1953 a avut loc prima premiera a teatrului maghiar timisorean ca institutie profesionista, cu finantare  permanenta. In 1957, Teatrul a trecut de la statutul de „sectie maghiara” la institutie de sine statatoare, iar in ultimele decenii Teatrul Maghiar „Csiky Gergey” s-a impus ca parte integranta din mediul multicultural al regiunii. Aniversarea din 15-16 iunie va fi prilej ca fostii angajati ai teatrului sa povesteasca despre spectacolele de succes din trecut, iar trupa actuala sa isi reafirme talentul si sa multumeasca inca o data spectatorilor, datorita carora interesul pentru arta teatrala exista in continuare.

Pentru a marca aniversarea, prietenii teatrului sunt invitati in 15 iunie, de la ora 17,00, la vernisajul expozitiei „65 de ani momente memorabile”, care va reuni o serie de fotografii vechi si obiecte de recuzita si costume folosite in spectacole de la infiintarea oficiala a institutiei. Recuziterii au scos din depozite o serie de articole de imbracaminte purtate de actorii maghiari din Timisoara, pastrate ca marturie a celor peste 500 de spectacole care au avut premiera in mai mult de jumatate de secol. In ziua urmatoare, 16 iunie, de la ora 11,00 va fi proiectat spectacolul de mare succes din 1998, „Lorenzaccio”, directia de scena Victor Ioan Frunza, scenografie Adriana Grand, text Alfred de Musset, care a marcat inceputul unei lungi colaborari fructoase cu celebrul regizor Victor Ioan Frunza. Inregistrarea va avea supratitrare in limba romana, iar intrarea e libera in limita locurilor din sala.

Sambata, 16 iunie, de la ora 19,00, in Sala Mare va fi prezentat spectacolul aniversar de gala „THE SHOW MASK GO ON”. Conform traditiei, vor fi acordate si titlurile de membri onorifici ai teatrului, celor care au urmarit si sustinut activitatea teatrului cu devotament si dragoste. Spectacolul aniversar va readuce pe scena fragmente din spectacolele: LECTIA (2001, regia: Victor Ioan Frunza), HAMLET (2003, regia: Victor Ioan Frunza), ISTORIA COMUNISMULUI, POVESTITA PENTRU BOLNAVII MINTAL (2003, regia: Victor Ioan Frunza), ISTVÁN, REGELE (2007, regia: Vas-Zoltán Iván), AI LAV IU (2009, regia: Puskás Zoltán), OPERA TARANEASCA (2013, regia: Szikszai Rémusz), OPERA CERSETORILOR (2015, regia: Kokan Mladenovic), CRAIASA ZAPEZII (2018, regia: Traian Savinescu). Scenariul este scris de Szász Eniko, careia ii apartine conceptul si regia galei aniversare. Scenele din spectacolele vechi va fi interpretate de toti actorii teatrului, iar traducerea in limba romana va fi la casca.

„THE SHOW MASK GO ON” este mesajul transmis de trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ajuns la „varsta venerabila” de 65 de ani, care pastreaza nivelul ridicat al productiilor, bucurandu-se de aprecierea breslei si de sustinerea publicului sau fidel. Biletele pentru spectacolul de gala au pret unic de 30 lei si se pot lua de la casa de bilete din str. Alba Iulia nr.2 de luni pana vineri intre 16,00-19,00 sau prin biletmaster.ro