Timisoara va avea un Cinematograf de Arta

6 iunie 2018

Primaria Timisoara, impreuna cu o serie de institutii si asociatii culturale, au semnat marti, 5 iunie 2018, declaratia de intentie privind infiintarea unui cinematograf de arta in centrul orasului, sub cupola retelei Europa Cinemas.

Cinematograful de Arta Independent se va amenaja conform Strategiei culturale a municipiului Timisoara 2014-2024, sub forma unui Art House care va avea ca scop promovarea filmului european, romanesc, de autor. In jurul acestuia se va infiinta un hub modern dedicat educatiei prin film, un loc care sa reuneasca producatori, cameramani, sunetisti, fotografi, scenografi, care va reuni si revigora comunitatea cinefililor din oras. In incinta cinematografului se va amenaja un spatiu expozitional, un cafe-cinema, un cine-shop.

Cinematograful de arta va fi amenajat fie in spatiul actualului cinema Timis, fie in cel al fostului cinema Studio. Decizia privind locatia destinata acestui Cinematograf va fi stabilita intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local.

Pasii urmatori semnarii acestei declaratii de intentie sunt semnarea unui protocol de colaborare detaliat, in care se vor preciza atributiile partilor implicate, precum si calendarul etapelor, realizarea proiectului de fezabilitate si cel de arhitectura, donarea proiectului si a documentatiei tehnice catre Primaria Timisoara, demararea lucrarilor si punerea pietrei de temelie, moment care va fi marcat printr-o ceremonie simbolica in cadrul sezonul Franta – Romania (22 aprilie – 14 iulie 2019), inaugurarea cinematografului urmand sa aiba loc cel tarziu in anul 2021.