Tres Court – Festivalul International de filme de foarte scurt metraj

30 mai 2018

Din Franta in Noua Caledonie, din Panama in Egipt, din Istanbul in Amsterdam, spectatorii din intreaga lume participa, in acelasi timp, in perioada 1-10 iunie, la Tres Court – Festivalul International de filme de foarte scurt metraj. Festivalul este puternic reprezentat in Romania, unde se desfasoara atat la Timisoara, cat si in alte 16 orase si comunitati rurale din tara.

In orasul de pe Bega, cinefilii se pot bucura de cele mai bune productii cinematografice foarte scurte de pe cele cinci continente, joi, 7 iunie, la Centrul Cultural Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2). Filmele selectate nu respecta decat o singura regula: durata de 4 minute! 4 minute este o clipa sau o eternitate. 4 minute este durata in care lumina ajunge de la Pamant pe Marte. 4 minute e prea putin pentru un cantec bun, si prea mult pentru o piesa proasta. 4 minute este variabila comuna a marii diversitati de productii audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizorii constransi sa mearga direct la esential. 4 minute este in fine intervalul de timp in care spectatorul va rade in hohote, va trece de la uimire, la ingrijorare, la incantare, fara a ajunge niciodata la plictis.

Ca in fiecare an, in jur de 3.000 de filme foarte scurte sunt supuse atentiei echipei de selectie, iar peste 100 dintre ele sunt retinute. Operele selectionate sunt reunite in mozaicuri cinematografice, in acelasi timp coerente si diversificate.

Competitia internationala reflecta ultimele tendinte in creatia cinematografica de pe cele 5 continente: 41 de filme concureaza pentru a obtine un loc in cadrul palmaresului, precum si in inimile si in voturile unui public exigent.

Selectia Paroles de Femmes aduce in lumina reflectoarelor personaje feminine puternice si contrastante. Jucandu-se cu granita dintre fictiune si realitate, aceasta selectie propune un tur de orizont al perspectivelor feminine, in versiune foarte scurta, bineinteles.

Selectia Familiala este dedicata copiilor mici si mari, de la 6 la 106 ani, dornici sa calatoreasca in lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori!

Competitia romaneasca prezinta 15 filme de maximum 4 minute, care se intrec pentru voturile spectatorilor din Romania. Tematicile de anul acesta sunt strans legate de actualitatea socio-politica in care traim, asa ca veti regasi subiecte precum familia, tehnologia, traditiile si, in mod special anul acesta, tema coruptiei – in urma unui parteneriat pe care  Institutul Francez l-a realizat cu Asociatia Initiativa Romania si festivalul lor anticoruptie intitulat Once Upon a Time in Romania.

PROGRAM:
ora 16,00, Selectia TRES COURTS FAMILIAL (pentru copii peste 6 ani)
ora 17,00, Selectia PAROLES DE FEMMES (cu personaje feminine puternice si contrastante in prim-plan)
ora 18,00, Competitia NATIONALA (cele mai bune creatii romanesti)
ora 19,00, Competitia INTERNATIONALA (filme ce reflecta tendintele de pe cele 5 continente in creatia cinematografica)

Pubicul este invitat sa voteze filmele preferate din cele doua competitii. Accesul este liber in limita locurilor disponibile.