Expozitia World Press Photo 2018, la Timisoara

30 mai 2018

Cea mai importanta expozitie de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, va putea fi vizitata in Timisoara in perioada 31 mai – 24 iunie 2018, la Muzeul de Arta.

Evenimentul de la Timisoara este organizat de Fundatia EIDOS in parteneriat cu Fundatia HATEGAN si Muzeul de Arta, Consiliul Judetean, Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest. Aceasta face parte din expozitia anuala internationala World Press Photo, itineranta in intreaga lume. Timp de un an, expozitia ajunge sa fie montata in peste 100 de spatii din peste 45 de tari si vizitata de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare editie. Prin parteneriatul cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, dupa Bucuresti, expozitia este deschisa publicului in Timisoara (31 mai – 24 iunie) si, in premiera, Cluj-Napoca (29 iunie – 22 iulie).

„Credem ca educatia vizuala este extrem de importanta intr-o lume a stirilor false si a surselor indoielnice de informatie, de aceea incercam din 2009 sa aducem expozitia World Press Photo in fata unui public cat mai numeros in Romania. Ne bucuram sa fim pentru al doilea an consecutiv in Timisoara” a declarat Cristian Movila, fondator Eidos Foundation, reprezentantat World Press Photo in Romania.

„Dupa succesul primei editii a World Press Photo la Timisoara ne bucuram ca si in acest an avem posibilitatea de a aduce aceasta expozitie internationala la Timisoara. Credem ca publicul timisorean doreste si apreciaza astfel de evenimente culturale cu valente internationale. De asemenea, in considerarea titlului de Capitala Culturala Europeana, noi credem ca este necesar sa punem din timp Timisoara pe harta lumii, integrand-o in circuite internationale, cu renume si  notorietate, pregatind astfel terenul pentru un an 2021 cand vom putea cu totii culege roadele. Ii asteptam si in acest an pe timisoreni in numar cat mai mare sa treaca pragul expozitiei”, declara Ioana Hategan, presedinte Fundatiei Hategan.

In 2018, competitia a ajuns la editia numarul 61 si a reunit inscrieri din toata lumea: 5.034 de fotografi din 125 de tari au trimis 73.044 de imagini. Juriul a oferit premii in 8 categorii, catre 42 de fotografi din 22 de tari.

Expozitia WPP este o initiativa a World Press Photo Foundation, fondata in anul 1955 in Olanda, si activeaza ca organizatie independenta, non-profit, cu sediul in Amsterdam. Competitia a debutat in 1955, cand 42 de fotografi din 11 tari au inscris peste 300 de fotografii pentru jurizare.