In mijlocul evenimentelor din Mai 1968, o expozitie de fotografie de Philippe Gras

18 mai 2018

La o jumatate de secol dupa evenimentele din mai 1968, expozitia de fotografie a lui Philippe Gras ne arunca inapoi in Parisul manifestatiilor studentesti. Dupa ce Festivalul Filmului Francez din Romania a propus un Focus Mai 1968, prin prezentarea unor documentare, perspectiva asupra protestelor este intregita printr-o serie de imagini surprinse in mijlocul evenimentelor. Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 23 mai 2018, de la ora 18,30, la  Institutul Francez din Timisoara.

Philippe Gras a fost intotdeauna nu doar un fotograf independent, ci si un spirit independent, refuzand orice compromis. Toata viata, si-a aplecat obiectivul aparatului de fotografiat numai asupra operelor, a temelor sau a artistilor in care credea si asupra fenomenelor de societate care i se pareau importante. Aceasta lipsa a compromisului si optiunile sale puternice se regasesc in fotografiile miscarii studentesti de la Paris, din mai 1968. Numerosi fotografi se aflau in prima scena in timpul manifestatiilor. Pe langa ei, Philippe Gras surprinde coliziunile dintre studenti si fortele de ordine, dar si momentele de acalmie. Cu o privire in acelasi timp empatica si distanta, acesta incearca sa patrunda sensul evenimentelor care au marcat Franta si Europa.

Expozitia este insotita de filmul documentar Mai 68, O primavara stranie, de Dominique Beaux, in limba franceza cu subtitrare in limba engleza.  Acesta prezinta evenimentele din luna mai a anului 1968 din Franta din punctul de vedere al celor pe care Mai 68 i-a contestat: politisti (seful politiei Maurice Grimaud, simpli agenti de politie…), patroni, oameni politici (Edouard Balladur…), militari, comunisti carora li s-a spulberat visul revolutionar (Pierre Juquin, Claude Poperen).  Acest film cu o durata de 3 ore, prezentat in doua parti, ne antreneaza, urmarind cronologia evenimentelor, in explorarea meandrelor amintirilor contradictorii si complementare. Sunt prezente amintirile istorice si cinematografice ale regizorului si ale echipei sale, amintirile apropiatilor sai care s-au reunit la tara, amintiri declansate de afise care devin adevarate personaje, cele vehiculate de imaginile de arhiva, aratate direct sau aratate celor care au fost martori directi la evenimente, pe scurt un film care modifica perceptia celor care intervin dar si a spectatorilor.

Expozitia poate fi vizitata intre 23 mai si 23 iunie, la Institutul Francez din Timisoara. Programul de vizitare este luni-vineri 12,00-18,30; sambata 10,00-14,00 (cu exceptia sarbatorilor legale).