Emotie si teatru curajos, la TESZT 2018

9 mai 2018

Mai putin de doua saptamani ne despart de a XI-a editie a Festivalului Euroregional de Teatru Timisoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” in perioada 20-27 mai 2018, iar biletele se vor epuiza in curand.

Fie ca este vorba despre provocarea publicului la reactie cand este vorba despre nedreptate („Norul cu pantaloni”), dezlantuirea emotiilor pe care le tinem sub cheie („Near Gone”), deconstruirea genurilor teatrale („Aceasta opera despre portocala”), lumea depersonalizata a corporatiilor („Hernie de disc”), radiografierea oraselor industriale  privatizate ilegal („Zrenjanin”), dezbaterea rolurilor femeii/barbatului in lumea moderna („Queendom”, „Macho Men”), trecerea irecuperabila a timpului si rutina de zi de zi („tempus fugit”, „KA-F-KA”), urmele politicii si razboiului asupra relatiilor interpersonale („Clasa noastra”), drepturile persoanelor din comunitatea LGBT („Coming Out. Omagiu lui P. P. Pasolini”), atmosfera unui oras („Orasul nostru”), nationalism si patriotism in lumea digitala („Jami District”, „un spectacol cu…”) -TESZT 2018 isi provoaca publicul sa reactioneze din latenta si sa participe activ in cele opt zile – la spectacole, discutii, intalniri cu actorii, in atmosfera familiala specifica festivalului. Selectia spectacolelor de la TESZT 2018 vorbeste rational despre lumea din jur, despre aspecte incomode si probleme nerezolvate de societatea moderna, oferind in acelasi timp ragaz pentru a ne emotiona, regasi punctele vulnerabile – pentru a ne indragosti iar si iar de teatru.

Teatrul-organizator va prezenta in cadrul festivalului cele mai bune doua productii din stagiunea curenta – „Rabenthal”, regia Radu Afrim, si musicalul „Dansand in noapte”, regia Kocsardi Levente.

Editia din acest an include 25 de spectacole care vor avea loc in Sala Mare si Sala Studio a Teatrului Maghiar, precum si la Cercul Militar si in aer liber: pe langa cele mai bune spectacole produse recent in Euroregiunea DKMT, TESZT va aduce si spectacole ale teatrelor de stat si trupelor independente din Bulgaria, Germania, Franta, Olanda, Italia si Marea Britanie. Vor reveni la festival Teatrul Koreja din Lecce, performerii I-vo Dimchev si Marco Chenevier, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul „Kosztolányi Dezső” din Subotica si Teatrul Szkéné din Budapesta, regizorii Kokan Mladenović, Boris Lijesević, Kárpati Péter. Pentru prima data participa la TESZT, printre altii, Teatrul National „Tosa Jovanović” din Zrenjanin, Oriantheatre din Franta, grupul Two Destination Language din Marea Britanie si Qendra Multimedia din Priština, Kosovo.

Dupa fiecare spectacol se vor organiza, ca in anii precedenti, discutii cu artistii, publicul avand ocazia de a pune intrebari si a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului.

Biletele costa 30 lei (20 lei cu reducere) la fiecare reprezentatie. Abonamentul TESZT 5 ofera acces la cinci spectacole la alegere si costa 100 lei (60 lei cu reducere), iar abonamentul TESZT 10 ofera acces la zece spectacole la alegere si costa 200 lei (120 lei cu reducere). Toate se pot cumpara de la casa de bilete a Teatrului (str. Alba Iulia, nr. 2) sau pe www.biletmaster.ro. De reduceri beneficiaza elevii, studentii, pensionarii si abonatii teatrului. Toate spectacolele vor fi traduse in romana, maghiara si engleza – in functie de limba in care se joaca.

In parteneriat cu Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021, TESZT va prezenta patru spectacole in aer liber – un spectacol de dans contemporan din Spania,  „NO/Nato”, un one-man show cu muzica, acrobatie si teatru al olandezului Bram Graflaand („Printul galagios al bucatariei”) si doua premiere timisorene. Asociatia Solidart pregateste spectacolul „Alta zi cu soare”, bazat pe un caz real din Zorani, Arad, al taranului Serafin Oproni, care a refuzat sa intre in Colectivul comunist. Teatrul Aualeu, participant de mai multe ori la TESZT, va prezenta premiera „Omnia Opera Mortalium” – un spectacol muzical dinamic, interpretat in mai multe limbi. Fiecare din aceste patru spectacole va avea cate doua reprezentatii cu acces gratuit.

Mai multe informatii si descrieri pentru fiecare spectacol gasiti la Casa de bilete si AICI.