Simona Vintila semneaza regia unei noi productii la Teatrul German

29 aprilie 2018

Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) prezinta la inceputul lunii mai o noua productie. Piesa In umbra uitarii, scrisa si regizata de Simona Vintila, va avea premiera vineri, 11 mai 2018, la ora 19,30, iar urmatoarea reprezentatie va avea loc sambata, 12 mai 2018, la ora 19,30.

In umbra tacerii este o piesa despre dezvaluiri dureroase, despre dragoste si suferinta, boala si declin, apartenenta si dezradacinare, dorinta si neputinta si despre impactul pe care il produce o boala neiertatoare, Alzheimer, in viata unei familii moderne. Textul insaileaza povestea de viata a sotului aflat mai tot timpul in delegatii de serviciu, a fiicei plecate la studii in strainatate, si a mamei, personajul principal, ramasa singura, ce devine din ce in ce mai coplesita de treburi si de stresul cotidian, inerent societatii moderne. In spatiile ramase goale ale acestei relatii isi face aparitia, personificata, chiar boala, al carei destin este de a externaliza drama familiei destramate, rotunjind calitatea contemporana a acestei menajerii de sticla. Caracterul autobiografic ii confera o tusa sincera, inechivoca, a suferintelor pe care boala Alzheimer le provoaca in randul celor afectati, cat si in randul apartinatorilor acestora.

Simona Vintila a declarat despre aceasta productie: „Ma bucur sa vad aceasta piesa, autobiografica in mare parte, transpusa scenic (…) nu numai pentru ca experimentez de doisprezece ani etapele acestei grave afectiuni alaturi de mama mea, ci si pentru ca doresc sa impartasesc lumii o parte din ravagiile pe care boala Alzheimer le provoaca in randul suferinzilor de aceasta afectiune, cat si in randul apartinatorilor (…). Il dedic postmortem, din pacate, celei care a fost in perioada 1996-2017 presedinta Societatii Romane Alzheimer, Filiala Timisoara, dr. Aurora Heim.“.

Interpreteaza actorii Simona Vintila, Franz Kattesch, Isa Berger, Rares Hontzu, Radu Branici, Dana Borteanu si pianistul Aurel Dragalina (invitat). Regiei semnate de Simona Vintila i se alatura scenografia si costumele realizate de Ioana Popescu. Muzica originala ii apartine lui Ilie Stepan, fondatorul formatiei timisorene Promusica, iar design-ul video este semnat de Cristian Ienciu.

Simona Vintila a absolvit in 2010 studiile de master in regie la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures. A debutat pe scena TGST ca actrita in 1999, unde a semnat si regia basmelor muzicale „Frumoasa si Bestia”, „Alba ca Zapada si cei sapte pitici” si „Hänsel si Gretel”, a musicalului „Sunetul muzicii” si a spectacolelor „Grasani in fusta” si „Mai usor cu bunicuta“. De asemenea, a montat si spectacole la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad („Blessed” si „Alice in Tara Minunilor”) si la Teatrul Gong Sibiu („Vrajitorul din Oz”). A fost prezenta in calitate de regizor la Teatrul Dramatic I.D. Sirbu din Petrosani cu „Dragoste in zbor” si la Teatrul Gong din Sibiu cu „Ridichia cea uriasa”. Mai mult, a participat cu doua spectacole independente la Teatrul Tache – „Auditia” si „Ghetto” (ambele semnate de ea) si la „One life show” (spectacol scris de Mihai Ignat). In plus, a aparut pe scena prestigiosului festival NONSTOP de la Chemnitz cu spectacolul „Botho Strauß meets August Strindberg”. In prezent este angajata la Teatrul German de Stat Timisoara.

Spectacolele au loc in sala Teatrului German si beneficiaza de traducere in limba romana.