Festivalul Filmului Francez la Timisoara

26 aprilie 2018

La filme, cetateni! Festivalul Filmului Francez face in acest an o mica revolutie pe marile ecrane din 9 orase din Romania (Arad, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sfantu Gheorghe, Timisoara) cu cea de a 22-a sa editie al carei cuvant de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectiva, de viata, de societate. Inspirat de intreaga simbolistica a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiti realisti, cereti imposibilul! -, incepand din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primavara, care devine anotimpul sau oficial, improspatandu-si si regandindu-si sectiunile deja binecunoscute. Festivalul se desfasoara in Romania intre 24 aprilie si 6 mai.

Filmul care deschide oficial festivalul la Timisoara vorbeste tocmai despre dorinta de schimbare. Joi,  3 mai, de la ora 18,00. in sala Aula Magna a Universitatii de Vest publicul va descoperi cu UNE VIE VIOLENTE/O VIATA VIOLENTA povestea lui Stéphane care, in ciuda avertismentelor pe care le primeste, decide sa se intoarca in Corsica – insula copilariei sale pe care o regaseste dominata de delincventa si radicalism politic. Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Saptamana Internationala a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franta si toata Europa occidentala, FFF 2018 propune un Focus Mai 68. La Timisoara, documentarul MOURIR A 30 ANS/SA MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil va ajuta publicul roman sa inteleaga mai bine contextul si mizele acestor evenimente.

Nu mai putin rebela, sectiunea Competitie propune 6 filme – de debut sau a doua creatie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar avand ca numitor comun indrazneala, impertinenta chiar, dar si poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei sectiuni – el va cantari, va vota si va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna Premiul publicului TV5MONDE, care consta intr-un ajutor financiar national pentru operatorul care va distribui filmul in cinematografele din Romania. Pe de alta parte, FFF va acorda mai mult spatiu discutiilor pe fond – mai multi tineri regizori si actori francezi se vor intalni cu publicul roman pentru a dezbate despre ideile si demersurile lor artistice. Publicul timisorean va avea ocazia de a o intalni pe Mona Walravens, actrita in COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard (sambata, 5 mai, de la ora 18,00, Aula Magna – UVT).

Cu privirea sa patrunzatoare, sectiunea Cahiers du cinéma, realizata in colaborare cu cea mai importanta revista de film din Franta, se apleaca asupra relatiei ambigue pe care opera filmata o intretine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din Romania, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma si autorul selectiei acestui program, exploreaza jocul intre „a fi” si „a parea” in viata de zi cu zi, pe scena si in film, dar si limitele, complicitatile si divergentele intre realitate, teatru si marele ecran.

In acelasi spirit analitic si contestatar, Panorama expune cateva din cele mai bune creatii cinematografice franceze de ultima ora, filme care s-au impus atat in salile de cinema, cat si in marile festivaluri internationale. Dupa cum este si cazul lui JUSQU’A LA GARDE/CUSTODIA de Xavier Legrand (2017), filmul care va inchide, la Timisoara, cea de a 22-a editie a Festivalului Filmului Francez, si care a fost distins, in 2017, atat cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Venetia, cat si cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenta unei familii ai carei membri se sfasie intre ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, aratand, ca intr-o oglinda, imaginea unei societati in pragul exploziei, sufocata de propriile conventii si lasitati (6 mai, ora 20,00, Aula Magna – UVT).

La fel ca anul trecut, editia din 2018 a festivalului nu-i uita nici pe amatorii de film de animatie, mari sau mici. Singura proiectie care va avea loc la Institutul Francez (duminica, 6 mai, de la ora 11,00),  IVAN TSAREVITCH ET LA PRINCESSE CHANGEANTE / IVAN TAREVICI SI PRINTESA SCHIMBATOARE al indragitului realizator al genului, Michel Ocelot, este o invitatie de a pasi in taramul imaginatiei.

Toate filmele sunt prezentate in versiune originala, cu subtitrare in limba romana. Intrarea este libera la toate proiectiile.