Buzunarul cu paine – text de Matei Visniec, in premiera la Teatrul Maghiar

26 aprilie 2018

Urmatoarea premiera a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara este Buzunarul cu paine, text al lui Matei Visniec, spectacol creat si interpretat de actorii Kiss Attila si Molnos András Csaba. Premiera va avea loc in 29 aprilie 2018, de la 19,00, in Sala Studio. Comedia amara vorbeste despre lasitatate si ezitare, functionand si ca o metafora pentru societatea contemporana.

Cele doua personaje, Barbatul cu baston si Barbatul cu palarie, se uita la un caine cazut in fantana si dezbat modalitatea prin care il pot salva si motivatia celor care l-au abandonat. Prin extensie, Visniec spune ca la fundul fantanii zace umanitatea si forta noastra de a reactiona ferm la agresiune si nedreptate. Avand o abordare mai generala, spectacolul creat de cei doi actori vorbeste despre libertatea fiecarui individ de a-si decide drumul in viata si de a (nu) fi sensibil la situatiile care nu il influenteaza in mod direct.

„Morala acestei istorii atinge partea invizibila a lasitatii noastre, atat de caracteristica naturii umane. Din cauza filozofarii excesive pe tema virtutilor si frumusetii actiunii, personajele mele raman paralizate tocmai atunci cand ar trebui neaparat sa actioneze. Asta nu va aminteste de ceva cunoscut?”, subliniaza Matei Visniec.

Muzica originala a fost compusa de Cári Tibor, laureat UNITER, iar scenografia austera, construita in jurul unei fantani, este semnata de Albert Alpár. Spectacolul face parte din programul repertorial Talentum al Teatrului Maghiar, prin care se incurajeaza initiativele artistice ale membrilor trupei.

Formatul spectacolului va fi unul foarte intim, pentru doar 40 de spectatori. Locurile la premiera sunt epuizate, insa se pot cumpara pentru urmatoarea reprezentatie, din 12 mai, ora 19,00, cu 16 sau 8 lei, de la Casa de bilete a teatrului sau www.biletmaster.ro.