Pasiune, mister si reverie muzicala, cu Volkhard Steude si Catalina Butcaru

8 aprilie 2018

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, si pianista Catalina Butcaru, revin la Bucuresti si Timisoara cu doua recitaluri si un concert, cuprinse intr-un program mai amplu, desfasurat pe o perioada de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania.

Volkhard Steude, cel care a putut fi ascultat in calitate de concertmaestru al Filarmonicii din Viena si la celebrul concert de Anul Nou 2018, canta pe o vioara Antonius Stradivarius, care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei.

Al doilea recital este programat la Timisoara, in cadrul Festivalului Timisoara Muzicala,  pe 14 aprilie, la Sala Capitol, de la ora 19,00.

Programul de anul acesta propune un itinerariu al sonoritatilor incarcate de melancolie, pasiune, mister, reverie, cuprinzand sonate de Beethoven, Schumann, Brahms si poemul de Chausson. In program – L. van Beethoven: Sonata nr.10 in sol major, op. 96, R. Schumann: Sonata nr.1 in la minor, op.105, E. Chausson: Počme, op. 25, J. Brahms: Sonata nr. 3 in re minor, op.108.

Itinerariul muzical din acest an face parte din proiectul Vienna Meets Romania, care faciliteaza contactul direct al membrilor Filarmonicii Banatul din Timisoara  cu membri ai Filarmonicii din Viena prin workshop-uri, sesiuni de lucru comune, concerte si recitaluri. Proiectul se desfasoara pana in 2021, cand Timisoara va deveni Capitala Europeana, cu sprijinul BCR ca sponsor principal si al societatii Austro- Romane din Viena.

Volkhard Steude, un impatimit al muzicii de camera, canta pe o vioara Stradivarius  din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, impreuna cu Filarmonica din Viena, a sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim si Tugan Sokhiev. Turneele sale in Europa si Japonia, dar si impresionanta discografie, contureaza cariera unui mare muzician care se prezinta acum si publicului din Romania.

Catalina Butcaru, pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Din anul 2000, Catalina Butcaru are o bogata activitate concertistica in Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria si Romania.