Expozitie inedita, dedicata dezvoltarii economice a Timisoarei

8 aprilie 2018

Muzeul National al Banatului din Timisoara va expune in Bastionul Theresia o parte din obiectele de tezaur ale institutiei in cadrul unei expozitii inedite dedicate dezvoltarii economice a Timisoarei intre sfarsitul sec. al XVIII-lea si primele decenii ale sec. al XX-lea. Intitulata „Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice”, expozitia va fi vernisata miercuri, 11 aprilie 2018, ora 16,00, in Mansarda B1 a Bastionului Theresia, putand fi vizitata in perioada 12 aprilie – 27 mai 2018.

Expozitia ilustreaza aspecte legate de dezvoltarea economica a orasului Timisoara, incepand cu emiterea Diplomei de oras liber regesc in anul 1781 si terminand cu progresul industrial si comercial din anii interbelici. In cadrul expozitiei sunt prezentate breslele si asociatiile mestesugaresti, firmele si asociatiile timisorene, ultimele segmente ale circuitului expozitional fiind dedicate industriei, comertului si cailor de comunicatie din a doua jumatate a sec. al XIX-lea si din primele decenii ale sec. XX.

Vizitatorii vor putea admira exponate deosebit de valoroase pentru istoria moderna a Timisoarei, obiecte care n-au mai fost expuse de mai bine de un deceniu. Printre obiectele de tezaur national care vor putea fi admirate in cadrul expozitiei se numara Diploma imperiala de ridicare a Timisoarei la rangul de oras liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau ”Pomul breslelor”, emblemele de breasla ale lacatusilor si cizmarilor, emblema hanului ”La Trompetistul”, vechea centrala telefonica a Primariei Timisoara etc.

Expozitia organizata de Muzeul National al Banatului este o incursiune captivanta in istoria economica a Timisoarei moderne, ilustrata prin intermediul valoroaselor exponate detinute de prestigioasa institutie.