Craiasa Zapezii va canta pe scena Teatrului Maghiar

8 aprilie 2018

Sectia de papusi a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara pregateste o noua premiera pentru 15 aprilie 2018, un spectacol pentru copii si adolescenti regizat de Traian Savinescu, bazat pe povestea „Craiasa Zapezii”, de Hans Christian Andersen. Echipa de creatie este completata de scenografa Carmencita Brojboiu si compozitorul Cári Tibor, ambii laureati UNITER.

Din distributie vor face parte Júlia Eszter Szilasi, Szilárd Lukács, Richárd Vass, Csongor Mihály, Eniko Éder, Emilia B. Borbély, Rita Lorincz, Emese Simó, Mónika Tar, Attila Kiss, Csaba András Molnos, Attila Balázs si Bence Molnár. Dramaturgia este semnata de Péter Tasnádi-Sáhy, light-designul de Eross László, iar coregrafia de Andreea Novac.

Dupa fratii Grimm, probabil cel mai cunoscut povestitor pentru copii este danezul Hans Christian Andersen, ale carui povesti au fost prelucrate de nenumarate ori nu doar pe ecran, ci si pe scena lumii. Cele sapte capitole din „Craiasa Zapezii” ne fac cunostinta cu peisaje indepartate si personaje ciudate, multe animale neobisnuite, totul pentru a reuni doi prieteni despartiti de Craiasa. Andersen reda o poveste despre initiere, pornind de la ideea de cautare si calatorie, dar si despre dragostea fata de semeni, un mesaj puternic si necesar pentru generatiile de copii care sunt la primele intalniri cu teatrul.

In viziunea lui Savinescu, textul va fi adaptat in cheie moderna si umoristica, pentru a fi mai dinamic din punct de vedere vizual si muzical, adaptat publicului tanar de teatru care este tot mai pretentios. Au fost introduse multe personaje care intruchipeaza animale vorbitoare. Adaptarea scenica a povestirii lui Andersen ii are ca personaje pe Gerda si Edgar si vorbeste despre onestitate, prietenie adevarata, credinta in frumusetea si bunatatea lumii. Folosindu-se atat de papusi-marionete, cat si de proiectii, muzica live si dans, spectacolul poate fi potrivit pentru copii de la 7 la 14 ani.

Traian Savinescu este compozitor, scriitor, regizor, fost director si director artistic al Teatrului de Papusi Puck din Cluj-Napoca. A colaborat cu multe teatre din tara, fiind interesat mai ales de spectacole muzicale pentru copii, inclusiv opera adaptata pentru copii si spectacole de animatie.