Lansarea volumului Germanii din Banat prin povestirile lor

10 martie 2018

Marti, 13 martie 2018, de la ora 16,00, la Forumul Democrat al Germanilor din Banat (Str. Gheorghe Lazar nr. 10-12), filiala Timisoara, va avea loc lansarea cartii Germanii din Banat prin povestirile lor, editia a II-a revazuta si adaugita, volum coordonat de Smaranda Vultur si aparut in aceasta saptamana la Editura Polirom.

Vor vorbi, alaturi de coordonatoare, Ioan Fernbach, Rudolf Graf, Vasile Docea, Simona Adam, Mihai Panu. Invitati speciali: Margareta Docea, Ignaz Fischer, Alfred Kosar, Renate Mioc, Gabriela Murgu, Cristina Renard, Eleonora Ringler-Pascu, Liselotte Roth, Francisca Schulz, Else Schuster, Edith Singer, Puiu Stan, Erwin Tigla, Ronald Wiest. Volum a aparut cu sprijinul Fundatiei Hanns Seidel – Romania.

Sunt trei secole de cand primii germani au fost colonizati in Banat, prezenta lor jucand un rol important in regiune atat din punct de vedere economic, cat si politic si cultural. Intr-o a doua editie revazuta si considerabil adaugita, volumul coordonat de Smaranda Vultur reuneste interviuri autobiografice si studii antropologice despre minoritatea germana din Banat, care creioneaza imaginea de ieri si de azi a unei etnii, precum si repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip „povestea vietii” sunt prezentate destine individuale, obiceiuri, traditii, locurile ramase in memoria etnicilor germani, precum si odiseea celor deportati in URSS in 1945 si in Baragan in 1951.

„Marturiile celor care au traversat perioada de nazificare, razboiul, care au pierdut prin expropriere sau colectivizare accesul la transmiterea bunurilor, au cunoscut la o varsta extrem de frageda deportarile, separarea de familie si munca epuizanta sunt mai dramatice, mai incarcate de emotii atunci cand cei care relateaza nu au castigat prin trecerea timpului o anume detasare si distantare analitica. Sunt – in cazul deportatilor in URSS mai ales (jumatate dintre interviuri fiind cu unii dintre ei) – adevarate povesti de supravietuire, fara tonalitati eroizante, care le-ar face mai putin credibile. Descrierile conditiilor din lagar sunt uneori cinematografice, apropiindu-se prin detalii de puterea de impact a unui text literar, pe principiul ca realitatea, in conditii extreme, concureaza fictiunea” – Smaranda Vultur.