Festivalul International de Chitara Timisoara

6 martie 2018

Dupa doua editii incununate de succes, Festivalul International de Chitara Timisoara, eveniment mult asteptat de publicul meloman, revine odata cu primavara. In perioada 9-16 martie 2018 va avea loc cea de-a treia editie a festivalului, care va gazdui cursuri de maiestrie si conferinte la Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, recitaluri si concerte desfasurate la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul si Club Reflektor.

Sunt invitati sa concerteze, in recitaluri solistice si camerale cu formule de duo si cvartet, artisti de renume international ai chitarei clasice: Thomas Kirchhoff & Dale Kavanagh (AMADEUS GUITAR DUO), Christian Gruber & Peter Maklar (GRUBER & MAKLAR GUITAR DUO), Johannes Moeller, Ioana Gandrabur.

Noutatea acestei editii o constituie evenimentul ALL GUITARS IN CONCERT, ce se va desfasura vineri, 9 martie 2018, la Club Reflektor din Timisoara, si care are menirea de a deschide panoplia artei chitaristice a festivalului catre alte genuri muzicale cultivate destinate diferitelor tipuri de chitare. Vor participa chitaristi importanti ai Timisoarei – Ilie Stepan, Toni Kuhn, Horea Crisovan, Dan Silviu Iliescu, Mircea Bunea, Ion Dorobantu – care vor prezenta preponderent compozitii proprii in genuri diferite precum jazz, blues, fusion. Alaturi de acestia vor evolua Victor Miclaus, Ferencz Szekeres, Marcelle Poaty, Florin Cvasa, Grigore Teodorescu.

In perioada festivalului vor avea loc cursuri de maiestrie, sustinute de artistii invitati, destinate elevilor si studentilor claselor de chitara clasica si publicului larg. Marti, 13 martie, Ioana Gandrabur, chitarista nevazatoare canadiana de origine romana, va prezenta o conferinta pe teme de muzicologie Braille si cecitate in muzica, la Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru.

Vineri, 16 martie, Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijata de Sander Teepen, va sustine un concert simfonic, avandu-i ca solisti pe Thomas Kirchhoff, Dale Kavanagh, Christian Gruber, Peter Maklar in Concierto Andaluz de Joaquin Rodrigo.

Biletele pentru recitalurile festivalului se pot procura de la agentia Filarmonicii Banatul si Club Reflektor. Mai jos, programul festivalului.

Vineri, 9 martie 2018
Ora 21,30, Club Reflektor
ALL GUITARS IN CONCERT – blues, jazz, fusion
Ilie Stepan, Toni Kuhn, Horea Crisovan, Dan Silviu Iliescu, Mircea Bunea, Ion Dorobantu

Luni, 12 martie 2018
Ora 19,00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Recital de chitara – IOANA GANDRABUR

Marti, 13 martie 2018
Ora 10,00-13,00, Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru a UVT
Masterclass – GRUBER & MAKLAR GUITAR DUO
Ora 15,00, Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru a UVT
Conferinta “Despre muzicologia Braille si cecitate in muzica”, autor Ioana Gandrabur
Ora 19,00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Dublu recital cameral – AMADEUS GUITAR DUO / GRUBER & MAKLAR DUO

Miercuri, 14 martie 2018
Ora 10,00-13,00, Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru a UVT
Masterclass – JOHANNES MOELLER
Ora 15,00-18,00, Sala Orpheum a Facultatii de Muzica si Teatru a UVT
Masterclass – AMADEUS GUITAR DUO
Ora 19,00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Recital de chitara – JOHANNES MOELLER

Joi, 15 martie 2018
Ora 19,00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
GUITAR GALA NIGHT, Recital Solo, Duo, Cvartet
Thomas Kirchhoff, Dale Kavanagh, Christian Gruber, Peter Maklar

Vineri, 16 martie 2018
Ora 19,00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
CONCERT SIMFONIC – dirijor Sander TEEPEN
In program:N. Rimsky Korsakov – Capriciu Spaniol  in La major, Op.34, Joaquin Rodrigo – Concierto Andaluz, pentru patru chitare si orchestra,solisti: Thomas Kirchhoff, Dale Kavanagh, Christian Gruber, Peter Maklar, P.I. Ceaikovski – Simfonia nr.5 in Mi minor, Op.64