Dansand in noapte, pe scena Teatrului Maghiar din Timisoara

1 martie 2018

Trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara se pregateste pentru a patra premiera din stagiunea 2017/2018, musicalul Dansand in noapte / Tancos a sotetben – regia Kocsardi Levente, care se va juca sambata, in 3 martie 2018, de la 19,00, in Sala Mare. Textul spectacolului se bazeaza pe filmul Dancer in the dark, de Lars von Trier.

Scenariul filmului a fost adaptat pentru musical de catre Patrick Ellsworth, din Statele Unite. Patrick Ellsworth a absolvit Programul de Dramaturgie Americana Lila Acheson Wallace de la Conservatorul Juilliard, New York. Dancer in the Dark se joaca in diverse forme teatrale in toata Europa: de curand a fost pus in scena in varianta musical la Rio de Janeiro (2017), fiind in pregatire si un spectacol muzical la Londra.

Selma, o imigranta aproape oarba, indragostita de musicaluri in America anilor 60, este victima perfecta a justitiei, fiind arestata pe nedrept in urma unor circumstante nefericite. Mama iubitoare, buna prietena, eterna visatoare, Selma va fi inghitita de constructia putreda a banilor si intereselor din pseudodemocratia americana. Spectacolul pune intrebari despre infailibilitatea sistemului juridic, Visul american si limitele noastre umane. Selma este interpretata de Magyari Etelka, iar din distributie fac parte, ca actori invitati din Ungaria, Csoma Judit si Horanyi Laszlo, alaturi de actorii Teatrului  Maghiar „Csiky Gergely” din Timisoara: Balazs Attila, Szilasi Eszter Julia, Kiss Attila, Aszalos Geza, Vass Richard, Eder Eniko, Lorincz Rita, Matyas Zsolt Imre, Tar Monika, Molnar Bence, Lukacs Szilard, Mihaly Csongor si Molnos Andras Csaba, si copiii Makkai Gergo si Lazar David.

Musicalul Dansand in noapte / Tancos a sotetben beneficiaza de muzica originala compusa de Vlaicu Golcea, aflat la a treia colaborare cu Teatrul Maghiar din Timisoara. Cu o discografie de peste 30 de titluri editate in tara si in strainatate, plus o importanta prezenta concertistica in majoritatea tarilor europene, compozitorul si performerul Vlaicu Golcea isi desfasoara activitatea muzicala in diferite sectoare ale artelor sincretice: muzica de teatru, film documentar, lung si scurt metraj, animatie, instalatii multimedia, interventii in spatii publice si performance-uri. A compus coloanele sonore la peste 90 de productii teatrale, in anul 2009 fiindu-i acordat premiul UNITER pentru muzica de teatru. In dansul contemporan semneaza coloana sonora si sound-designul la peste 20 de productii nationale si internationale.

Echipa de creatori ii reuneste pe si arh. Mihai Donici (decor), designer Mihaela Cretescu (costume), Cristina Lilienfeld (coregrafa), Utu Pascu (asistenta sound design). Premiera spectacolului va avea loc in 3 martie 2018 de la 19,00, in Sala Mare, urmand reprezentatii si in 4 martie de la 17,00 si 9 martie de la 19,00. Spectacolul va fi tradus in limba romana. Biletele pentru premiera sunt epuizate, insa se mai pot achizitiona bilete la urmatoarele reprezentatii, cu 24/12 lei – de la casieria din str. Alba Iulia nr.2 (de luni pana vineri 16,00-19,00 si sambata 18,00-19,00) sau prin www.biletmaster.ro