Viata si moartea unor spectatori – de doi ani pe scena Teatrului Maghiar

9 februarie 2018

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara readuce pe scena spectacolul de autor scris si regizat de Radu Afrim, „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori”, spectacolul preferat al publicului in stagiunea 2015/2016. Premiera a avut loc in 12 februarie 2016, distributia incluzand majoritatea actorilor trupei si cativa angajati din aparatul tehnic al teatrului. Printr-o serie de scene scurte, Radu Afrim arata mai multe tipologii de spectatori si artisti, cu slabiciunile, ambitiile, tristetile, asteptarile, curiozitatiile lor.

„Detalii naive…” se va juca sambata, 17 februarie 2018, de la 19,00, in Sala Mare, cu traducere in limba romana. Spectatorii imaginari vor fi pe scena, fata in fata cu spectatorii reali care au avantajul de a se putea ascunde in intuneric. Vom afla de ce venim la teatru si cate povesti de viata interesante se regasesc in sala in fiecare seara, material inepuizabil pentru scenaristi si regizori. Un Mickey Mouse care danseaza pe manele, doua actrite care se bat pe rolul Frida Kahlo, conflictele de orgolii dintre artisti, un barbat care spera ca prietena lui va rade la spectacolul la care a invitat-o, povestea unei rochii elegante, o spectatoare fidela care devine vedeta spectacolului, plasatoarele care se straduiesc sa-i potoleasca pe fanii unei formatii rock, snobii care merg la teatru doar ca sa se afiseze pe retele de socializare – totul tine de familia largita a unui teatru.

„Cum as putea sa le dau spectatorilor iluzia ca viata lor poate fi la fel de magica si imprevizibila ca o piesa de teatru atat de bine scrisa, incat traverseaza secolele… cu lejeritatea cu care o leoaica traverseaza o savana plina de flamingo roz. Ba chiar mai mult decat atat. Cum as putea sa-i fac pe spectatori sa ignore total ce se intampla pe scena si, astfel, sa devina buricul pamantului, acolo in sala, timp de o ora jumate?” – scrie regizorul Radu Afrim, care, prin acest spectacol, isi chestioneaza propriile motivatii pentru a face teatru. Nu in ultimul rand, spectacolul abunda in umor si ironie, precum si in referinte culturale si chiar auto-referinte la alte spectacole regizate de Afrim.

Informatii despre bilete, care costa 24 lei / 12 lei cu reducere, se pot obtine la Casieria din str. Alba Iulia nr. 2 intre 16,00-19,00 sau la telefon 0752-111.803.