Primul concert vocal-simfonic din 2018, la Filarmonica Banatul

2 februarie 2018

Programul concertului vocal-simfonic de vineri, 9 februarie, ora 19,00, primul de acest fel din 2018, la Filarmonica Banatul, este alcatuit din Concertul pentru vioara si orchestra op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy si Messa di Gloria pentru solisti, cor si orchestra de Giacomo Puccini.

In deschidere este programat indragitul concert pentru vioara compus de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Este primul concert reprezentativ al noii ere romantice, ale carei porti se deschisera, si este asezat alaturi de marile concerte care vor urma in Germania, cele ale lui Beethoven, Brahms si Bruch. Cronicarii le-au atribuit cate o caracteristica fiecaruia. Concertului lui Mendelssohn i-au spus: Giuvaerul inimii. Acest giuvaer va fi interpretat de violonista Cristina Anghelescu.

In 1951 un preot italian emigrant in America a plecat in Italia, la Lucca, orasul unde s-a nascut Puccini, pentru a descoperi un material care sa-l ajute sa alcatuiasca o biografie a celebrului compozitor de opera. Parintele Dante del Fiorentino a descoperit o copie a Messei di Gloria, a dus-o la New York si a organizat o prezentare in concert dupa 72 de ani de la premiera de la Lucca, in 1880. El s-a laudat in caietul program ca are meritul de a fi descoperit o lucrare pierduta, ceea ce este neadevarat, deoarece manuscrisul original se afla si azi in posesia familiei Puccini. La 18 ani, Puccini, sub influenta Misei solemne a lui Rossini si a Recviemului lui Verdi, a compus lucrarea, drept exercitiu pentru absolvirea Institutului Muzical Pacini din Lucca. Dupa prima auditie care a fost un mare succes de public si de presa, Puccini nu s-a mai preocupat sa o promoveze, prins de alte proiecte. Ea a intrat in uitare. Messa di Gloria nu este o lucrare complicata, are un stil direct, are culori, vitalitate si contine multe schimbari de tonalitate. Numele de Gloria se pare ca i-a fost atribuit deoarece aceasta parte din misa este mai lunga si mai importanta in economia lucrarii.

Isi dau concursul orchestra simfonica, corul Ion Romanu, pregatit de maestrul Iosif Todea si solistii Remus Alazaroae – tenor, Dan Pataca – bariton si basul – Lucian Onita. Dirijor va fi  maestrul Constantin Grigore.