Spectacol al renumitului coregraf Pal Frenak, la Timisoara

1 februarie 2018

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” isi continua programul dedicat spectacolelor invitate cu o propunere indrazneata: spectacolul de dans contemporan „To_R / Pomana” coregrafiat de Pal Frenak, interpretat de trupa „M Studio” din Sfantu Gheorghe, se va juca sambata, 3 februarie, de la 19,00, in Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Coregraful maghiar-francez Pal Frenak, recunoscut si premiat la nivel international, creeaza si locuieste la Budapesta si la Paris. In 1999 si-a infiintat propia trupa de dans, care imbina tehnici de dans clasice si moderne, creand un stil si limbaj unic. Compania privata de dans Frenak a revolutionat scena dansului contemporan printr-un stil inedit si dinamic, cu o estetica sensibila si un limbaj care depaseste limitele expresivitatii verbale. Insa Frenak a continuat sa colaboreze si cu alte trupe, din toata Europa. In productiile sale, Frenak se inspira deseori din limbajul semnelor, o experienta importanta din copilaria lui, parintii sai fiind surzi. Printre alte influente culturale vizibile in coregrafiile create de-a lungul anilor se numara Pier Paolo Pasolini si Francis Bacon, precum si dansul japonez butoh.

„M Studio” din Sfantu Gheorghe este printre putinele trupe din Romania dedicate teatrului fizic, fiind invitata in fiecare an la Timisoara de catre Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, sa isi prezinte cea mai recenta premiera. Cei sapte dansatori se afla la prima colaborare cu coregraful Frenak Pal, iar premiera spectacolului „To_R / Pomana” a avut loc in 22 noiembrie 2017, in cadrul festivalului FLOW. Spectacolul exploreaza ritualurile funerare, o pomana imaginara unde totul e ascuns, dar in acelasi timp vizibil, prezinta o retea complexa a relatiilor umane prin conditii trecute sub tacere, undeva intre lumea frenetica si realitatea dura.

Spectacolul din 3 februarie este non-verbal si interzis publicului sub 16 ani. Biletele se pot achizitiona de luni pana vineri intre 16,00-19,00, la casieria din str. Alba iulia sau prin www.biletmaster.ro.