Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, in turneu la Timisoara

13 decembrie 2017

Schimbul de spectacole intre cele doua scene de expresie germana din Romania continua: dupa ce Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) a sustinut la Sibiu in luna noiembrie 2017 spectacolul Electra, dupa Euripide si Eschil, in regia lui Bocsardi Laszlo, a venit randul sectiei germane a Teatrului National Radu Stanca Sibiu (TNRS) sa prezinte la Timisoara unul dintre spectacolele sale. Astfel, spectacolul Martiri, de Marius von Mayenburg, in regia lui Radu-Alexandru Nica, va avea loc duminica, 17 decembrie 2017, ora 19,30, in sala Teatrului German de Stat Timisoara. Spectacolul beneficiaza de traducere in limba romana.

Regia spectacolului este semnata de Radu-Alexandru Nica, iar scenografia, conceptul videosi light-design-ul ii apartin lui Mihai Pacurar. Muzica si sound-design-ul sunt creatia lui Vlaicu Golcea. Distributia ii reuneste pe actorii Valentin Spath, Johanna Adam, Daniel Bucher, Daniel Plier, Ali Deac, Renate Muller-Nica, Iustinian Turcu si Anca Cipariu.

Piesa Martiri, de Marius von Mayenburg nu este doar o critica taioasa la islamofobia din vest, dar aduce la suprafata si adancimile fundamentaliste ale lumii vestice. Benjamin are 16 ani si refuza sa mai mearga la orele de inot. Intrebat de mama sa, mentioneazain final ca motivele ar fi de natura religioasa. In urma acestei prime impotriviri, se dezvaluie ca fiind un crestin fanatic. Aceasta imagine este intarita de catre Benjamin prin citarea inflacarata a Bibliei si prin actiuni provocatoare. Diriginta si totodata profesoara lui de biologie, doamna Roth, crede ca e vorba de un tanar care striga dupa ajutor. Incercarile ei bine intentionate de a se apropia de Benjamin sunt respinse cu fermitate de catre acesta si nu dupa mult timp doamna Roth ajunge ea insasi tinta atacurilor baiatului, cu atat mai mult cu cat directorul si profesorul de religie manifesta intelegere fata de gandirea fundamentalista a lui Benjamin.