Apartamentele se ieftinesc la Timisoara, ca efect al instabilitatii cursului si cresterii ROBOR

7 decembrie 2017

Pe parcursul lui noiembrie, apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national, noi si vechi, s-au apreciat, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu 0,7%, ajungand la 1.171 de euro pe metru patrat util (fata de o medie de 1.163 de euro pe metru patrat la finele lui octombrie), in general sub influenta evolutiei preturilor in orasele mai mici. In urma variatiilor de luna trecuta, un nou oras din Romania atinge pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util, astfel ca, in momentul de fata, doar unul dintre marile centre regionale analizate constant de Imobiliare.ro se mai situeaza sub acest prag.

Lista oraselor cu preturi de minimum 1.000 de euro pe metru patrat este completata si de Craiova, care a ajuns, in trimestrul al treilea al anului, la o valoare de 1.020 de euro pe metru patrat util.

Totusi, in orasele mari precum Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, unde pretul a crescut constant in ultimul an, apetitul cumparatorilor s-a diminuat ca urmare a cresterii ROBOR si a instabilitatii cursului de schimb valutar, avand ca rezultat o scadere a increderii populatiei cu consecinta directa in cererea de apartamente. Prin urmare, asistam la scaderi ale preturilor in aceste orase.

La Bucuresti, suma medie solicitata pentru un apartament, indiferent de anul constructiei, s-a diminuat usor, cu 0,2% mai exact, de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru patrat util. Tendinta de scadere a fost sustinuta in mod exclusiv de segmentul unitatilor locative noi, care s-au ieftinit cu 1,6%, de la 1.337 la 1.316 euro pe metru patrat util; locuintele vechi, pe de alta parte, s-au scumpit cu 1%, de la 1.196 la 1.208 euro pe metru patrat util.

In orasul de pe Bega, Indicele Imobiliare.ro a inregistrat o scadere de 0,6% a pretului mediu solicitat de vanzatori, de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru patrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,9% mai exact, de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru patrat util; locuintele din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemnat doar o scadere usoara, de 0,1%, de la 1.138 la 1.137 de euro pe metru patrat util.