Un maestru al realismului fantastic, la Muzeul de Arta Timisoara

14 noiembrie 2017

Lucrarile unuia dintre cei mai importanti artisti plastici romani contemporani se vor afla pe simezele Muzeului de Arta Timisoara, in cadrul unei expozitie-eveniment pentru orasul de pe Bega si pentru Romania.

Muzeul de Arta Timisoara deschide cea mai mare expozitie personala a lui Tudor Banus organizata vreodata in Romania. Vernisajul va avea loc vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 18,00, in sala baroca a Muzeului de Arta Timisoara – Palatul Baroc, Piata Unirii, nr. 1. Vor prezenta: Oana Ionel, curator al expozitiei si istoricul Victor Neumann, profesor al Universitatii din Timisoara si director al Muzeului de Arta Timisoara. In cadrul evenimentului, violoncelista Alexandra Gutu va sustine un recital.

Curatorii expozitiei, Oana Ionel si Nicolae Velciov, propun publicului Muzeului de Arta Timisoara un parcurs prin vasta opera a lui Tudor Banus, incluzand patru capitole: lucrari ale artistului aparute in  importante publicatii din lume, precum Le Monde, New York Times, Die Zeit, Le Figaro etc., lucrari aparute in Observatorul Cultural din seria Tandem, seria desenelor cu zmei care au fost rodul colaborarii cu scriitorul Mircea Cartarescu pentru Enciclopedia Zmeilor, alfabetul suprarealist al artistului.

Artistul s-a nascut la Bucuresti in 1947 si s-a stabilit la Paris in 1972. Tudor Banus a urmat studiile Universitatii de Arhitectura din Bucuresti si ale Ecole Superieure de Beaux Arts din Paris, cariera sa fiind dedicata artei plastice, in special graficii. A avut peste 60 de expozitii personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra sau Munchen. A ilustrat carti de fratii Grimm, Jules Verne, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cartarescu, Ion Barbu sau Stefan Foarta. In anul 1979, a obtinut premiul pentru cea mai frumoasa carte pentru tineret, cu Muzicantii din Bremen, dupa fratii Grimm. A ilustrat copertile unor reviste celebre, precum The New York Times, Le Monde, Die Zeit, Le Pointe, etc.

Retrospectiva Tudor Banus se va afla pe simezele Muzeului de Arta Timisoara pana in 1 martie 2018, putand fi vizitata zilnic, intre orele 10,00 si 18,00 (luni inchis).