Festivalul Filmului Francez 2017 – Cinema cu French Touch

8 noiembrie 2017

Realitate, decor, actiune ! O noua editie a Festivalului de Film Francez va avea loc la Timisoara intre 16 si 19 noiembrie 2017. Proiectiile se vor desfasura in sala Aula Magna a Universitatii de Vest.

In noiembrie, Festivalul Filmului Francez ajunge si pe marile ecrane din alte 9 orase din Romania (Bucuresti, Arad, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara). O buna ocazie de a sarbatori majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adica cei 21 de ani de existenta ai festivalului -, dar mai ales pentru a atrage atentia asupra mediilor sociale si a realitatilor in care traim.

La Timisoara, deschiderea oficiala va avea loc joi, 16 noiembrie, ora 18,00, in Aula Magna,  cu un film „redutabil”, care s-a regasit in selectia oficiala de la Cannes 2017. Le Redoutable (regia Michel Hazanavicius) aduce in fata publicului, intr-o nota comica, biografia celebrului realizator francez Jean-Luc Godard.

Anul acesta, Festivalul Filmului Francez isi reinventeaza sectiunile care l-au facut popular in randul cinefililor. 6 filme de debut alese cu grija dintre cele mai interesante prime creatii cinematografice aparute in ultima vreme isi vor disputa preferintele publicului in cadrul sectiunii Competitie. „Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, productia urmand sa fie distribuita in toate cinamatografele din Romania.

Panorama invita publicul roman sa vizioneze cele mai noi si mai bune creatii ale cinematografiei franceze actuale, productii indelung aplaudate de critici si de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Pe langa Le Redoutable (filmul de deschidere), un alt film s-a regasit in selectia oficiala a Festivalului de la Cannes 2017 si care va fi proiectat in acest an la Timisoara este Rodin, de Jacques Doillon. Aceasta proiectie se doreste a fi un omagiu pe care Festivalul Filmului Francez il aduce marelui sculptor, de la moartea caruia se implinesc exact o suta de ani pe 17 noiembrie. Tot din aceasta sectiune, in inchiderea festivalului, spectatorii pot viziona Nocturama, un film care repune in discutie lumea contemporana marcata de pericolul permanent al atentatelor teroriste, pornind de la atentatul de la Paris, din 13 noiembrie.

O noutate la Timisoara este programul Saptamanii Cahiers du cinema. Realizat in colaborare cu cea mai importanta revista de cinema din Franta, acesta are ca punct de pornire ideea de ”arhitectura”. Selectia propusa de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinema, intoarce pe toate fetele sensurile notiunii de ”arhitectura” pentru cea de a 7-a arta – de la decorul concret la structura conceptuala sau la arhitectura unei opere filmice. Un documentar cu si despre adolescenti, Swagger, ne transpune in lumea a 11 tineri locuind in suburbii ale marilor orase din Franta. Tot din aceasta selectie face parte si Le Roi et l’Oiseau (Regele si pasarea cantatoare), singurul film de animatie din festival si unica proiectie care va avea loc la Institutul Francez.

Se anunta, asadar, o editie cu filme foarte diversificate, pentru toate varstele si toate preferintele! Toate filmele sunt prezentate in versiune originala cu subtitrare in limba romana. Intrarea este libera!

CLICK AICI pentru programul complet al festivalului

Save