„Erendira & buna-sa”, in premiera la Teatrul Maghiar

6 noiembrie 2017

Programul pentru luna noiembrie la Teatrul Maghiar „CsikyGergely” din Timisoara include spectacolul „Erendira & buna-sa”, care va avea premiera duminica, 12 noiembrie 2017, cu doua reprezentatii, de la ora 18,00 si de la ora 20,30, in Sala Studio.

”Erendira & buna-sa” este un spectacol produs de Asociatia Culturala Arte-Factum, in parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara, care a avut avanpremiera in luna august. Spectacolul este inspirat de cateva dintre cele mai seducatoare povesti ale scriitorului columbian Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura. ”Proiectul reuneste tineri actori din Timisoara, Cluj-Napoca, Turda si Arad, majoritatea avand in comun experiente si amintiri din facultate si de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universitatii clujene, iar show-ul incepe chiar cu petrecerea lor de despartire de studentie. Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet, Toamna patriarhului si Un domn foarte batran, cu niste aripi uriase, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pretexte care le dau actorilor si personajelor lor prilejul sa treaca linia subtire, continuu fluida, dintre teatru si realitate. Spectacolul pune in discutie conditia actorului tanar si puterea lui de a discerne intre fictiune si adevar, intre realitate si ”trairism”, cat  de pregatiti sunt ei pentru acest joc cu focul si pentru pericolele lui, uneori inspaimantator de concrete. Exploatarea sexuala a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotica sau o stire cu care tindem sa ne obisnuim, dincolo de fictiunea geniala care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira & buna-sa este, asadar, teatru de explorare si experiment, teatru-scoala si teatru-militant, insa, mai mult decat orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri”, explica regizorul spectacolului.

Interpreti ai spectacolului sunt actorii Diana Tusa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragos Lupau, Corinias Caraba si balerinul Alin Radu. Alaturi de regizorul Kocsárdi Levente, echipa de creatie ii reuneste pe M.C Donici (scenografie), OlimpiuVuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Andrei Délczeg (light design), Alexandru Uncrutiu (sound design). Spectacolul se desfasoara in limba romana.

Accesul la ambele reprezentatii se va face gratuit, in baza unei rezervari prealabile la casieria Teatrului Maghiar, str. Alba Iulia nr.2 sau tel. 0752-111.803.