FAPT: Festivalul de Arte Performative 2017

24 octombrie 2017

Trecutul recent, autobiografia ca investigatie scenica, interactiunea dintre profesionisti si amatori, coregrafia sociala, corpul ca actor politic sunt teme recurente ale Festivalului de Arte Performative Timisoara. Ele se reflecta mai accentuat sau mai nuantat in fiecare editie a festivalului. In 2017, spectacolele se reunesc la granita spatiului intim cu cel public, in care expunerea corpului este o forma de fragilitate asumata: cat din ceea ce suntem ne priveste (doar) pe noi? Cat din ceea ce suntem ii priveste (si) pe ceilalti? (Ciprian Marinescu, curator)

Joi, 26 octombrie
Counterbody by Simona Deaconescu / Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara, ora 20,00. Counterbody este un spectacol de dans, instalatie si muzica in care toate elementele pot fi privite ca particule in miscare permanenta, permutabile si paralele. Spectacolul are ca punct de pornire incercarile de deconstructie, destructurare si decorporalizare prin procese de relativizare asumate in dans, dar si printr-un concept care include straturi multiple de decodificare. Instalatia, textul si muzica originala descompun si recompun spatiile de miscare, accentuand permanenta relatie de transfer corp-spatiu.

Vineri, 27 octombrie
The Rite of Springby Roger Bernat / FFF, Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara, ora 18,00, intrarea libera. Publicul primeste casti si este invitat in spatiul de performance pe sunetele piesei lui Stravinsky – Ritualul primaverii, unul dintre cele mai cunoscute spectacole de balet din ultimul secol, pentru care Pina Bausch a realizat o versiune istorica in 1975. Spectatorii joaca rolul principal intr-un spectacol care este joc si coregrafie in acelasi timp.

Prezentare workshop: The Empty Body by Shanti Vera / Sala de balet a Operei Nationale, ora 20,00, intrarea libera. Pornind de la diferite tehnici de dans, Shantí Vera confrunta participantii cu vizibilul si invizibilul, cu experimentul si cu disponibilitatea de a lasa necunoscutul sa iasa la suprafata.

Sambata, 28 octombrie
Prezentare workshop: Playing. City. Streets. by Modjgan Hashemian and Oana Cirpanu / Sala Adam Muller Gutenbrunn, ora 13,00. Pornim la drum! Vom cunoaste prin joc scenic corpul nostru. Orasul il vom trai ca spatiu al actiunii cu toate legaturile lui istorice si spatiale. Workshop cu Modjgan Hashemian si Oana Cirpanu si copii de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau“ Timisoara. Modjgan Hashemian a avut o cariera diversa ca dansatoare si coregrafa, o componenta care a lasat-o sa-si examineze radacinile iraniene in context politic. Oana Cirpanu, nascuta la Timisoara, traieste si lucreaza ca pedagog teatral la Berlin. A studiat Stiinţele Educaţiei (B.A.) la Universitat Wien si Pedagogie Teatrala (M.A) la Facultatea de Arte din Berlin.

Domini public by Roger Bernat / FFF, Club d’Arc, ora 18,00, intrarea libera. O multime de oameni care stau in mijlocul unei piete. Domini Public (Spatiu public), un performace care transforma privitorul / spectatorul intr-un performer, un participant intr-un joc de roluri tridimensional. Participantii primesc casti in care se aud intrebari. Vocea care intreaba ii dirijeaza pe spectatori sa se imparta in grupuri si subgrupuri in functie de alegerile pe care le fac iar apoi acestia vor primi roluri intr-o reconstructie artistica ce va fi atat revelatoare cat si interactiva.

This in Concrete, by Jefta van Dinther and Thiago Granato / Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara, ora 20,00, spectacol nerecomandat minorilor. Colaborarea lui Jefta van Dinther cu Thiago Granato, This in Concrete ne atrage in intimitatea a doua corpuri care exploreaza, pe puternice vibratii de sunet, granita dintre fuziunea fizica si fuziunea sociala, dintre sex si dans, dintre simbioza si parazitism.

Duminica, 29 octombrie
All that mattered by Madalina Dan & Sergiu Matis / Sala Studio, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara, ora 20,00. All that mattered este primul proiect in care Madalina Dan si Sergiu Matis sunt invitati sa colaboreze. Punctul de pornire este istoria lor in comun: ambii trecuti prin licee de coregrafie, Madalina la Bucuresti, Sergiu la Cluj, prin olimpiade de balet si o adolescenta petrecuta in anii 90 intr-o Romanie post-comunista si in tranzitie. Dupa ce cei doi au prezentat varianta integrala a spectacolului la Festivalul Artelor Performative de la Timisoara in 2015, Sergiu si Madalina revin la FAPT cu varianta „teaser” la spectacolul integral.

Petrecere FAPT, Club D’Arc Timisoara, ora 22,00, intrarea libera.

Mai multe informatii pe pagina de facebook a evenimentului: FB/faptimisoara

Pentru spectacolele Counterbody si This in Concrete,care au loc la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, biletul de intrare costa 20 lei pret intreg si 10 lei pret redus. Biletele la spectacolul All that mattered costa 12 lei pret intreg si 6 lei pret redus. Biletele pot fi achizitionate in prealabil de la casieria sau de pe pagina web a teatrului. La spectacolul The Rite of Spring, la performance-ul Domini Public si la prezentarile workshop-urilor, intrarea este libera.