Turneul de muzica clasica West meets East debuteaza la Timisoara

8 octombrie 2017

Un concert-eveniment, un mariaj muzical intre Orient si Occident, ce aduce in premiera in Romania o muzica rara, creata acum 50 de ani din imbinarea stilului clasic occidental cu cel indian, are loc sambata, 14 octombrie 2017, ora 19,00, la Sala Capitol.

Alexandru Tomescu va invita sa il insotiti pe drumul parcurs de doi artisti de renume international: violonistul Yehudi Menuhin si sitaristul Ravi Shankar. Proiectul lor, West meets East, temelie a stilului World, a generat o muzica noua din impletirea ragas-urilor indiene cu melosul european, reusind sa inspire timp de cinci decenii melomanii din toata lumea.

Muzica albumelor West meets East a fost compusa in cea mai mare parte de Ravi Shankar, pe baza unor ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale. Yehudi Menuhin a completat creatia lui Shankar in cursul pregatirilor, contribuind la formarea unui sound cat se poate de est-european, cu o melancolie si o visare pe care o regasim, uneori, in muzica lautarilor din coltul nostru de lume.

Tot Menuhin a adaugat proiectului Sonata nr. 3 pentru vioara si pian de George Enescu in caracter popular romanesc, considerand-o una din lucrarile muzicii occidentale cele mai apropiate de modul de conceptie si de interpretare a muzicii orientale. Alegerea a fost si un omagiu adus de Menuhin dascalului sau din tinerete.

Albumele West meets East au constituit unul din marile succese ale casei EMI, aparand in milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a castigat in 1968 Premiul Grammy pentru cea mai buna muzica de camera.

La 50 de ani de la prima auditie, Alexandru Tomescu va readuce la lumina muzica lui Shankar, Menuhin si Enescu, intr-o formula exceptionala.

Udhai Mazumdar la tabla (percutii indiene), este discipol al lui Ravi Shankar, format in traditia milenara indiana, locuind impreuna cu maestrul si avandu-le colege de generatie pe Anoushka Shankar si pe Norah Jones. L-a insotit pe Shankar in concerte memorabile pentru Familiile Regale Britanica si Suedeza, si a cantat alaturi de Zakir Hussain la concertul aniversarii de 75 de ani a maestrului sau. A concertat in India, Franta, Italia, Elvetia, Germania, Ungaria, Romania, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam si Indonezia.

Mazumdar va avea un rol important in readucerea la viata a muzicii lui Shankar, ce include o importanta componenta de improvizatie, conform scolii clasice indiene.

Udhai Mazumdar va fi insotit de discipolii sai, Rohan Dasgupta la sitar si Bhaskar Das la bansuri (flaut de bambus), doi tineri maestri in curs de afirmare si continuatori ai mostenirii lui Ravi Shankar.

Sinziana Mircea va completa echipa de muzicieni, sustinand partitura de pian pe care acum 50 de ani o interpreta Hepzibah Menuhin, sora lui Yehudi. Sinziana este o tanara pianista multipremiata, care se afirma pe scenele din Europa, SUA, China si Japonia, printre care Carnegie Hall New York, St. Martin-in-the-fields Londra, Tokyo Metropolitan Theater.

Biletele pentru concert se pot cumpara de la casieria nr. 2 a Filarmonicii Banatul, in librariile Carturesti, magazinele Vodafone, Orange, Germanos si online.