Timisoara City Marathon, inspirat de descalecatul lui Eugeniu de Savoya

8 octombrie 2017

Asociatia Club Sportiv Alergotura organizeaza, in 29 octombrie 2017, Timisoara City Marathon, un eveniment de alergare cu proba de maraton, 42.2 km, tema acestei editii fiind Descalecatul lui Eugeniu de Savoya in cetatea Timisoarei. Ineditul evenimentului consta in faptul ca proba de maraton va incepe in apropiere de Otelec, se va derula pe pista de biciclete de pe malului canalului Bega si va fi o cursa rezervata pentru doar 42 de persoane. Lotul de alergatori va veni spre Timisoara si va traversa o parte din zona istorica, iar linia de finish va fi in interiorul vechii cetati, in Piata Libertatii.

Si celelalte curse au nume inspirate de unul dintre cele mai importante momente istorice ale orasului, traseele acestora fiind in oras. Intentia organizatorilor este de a imbina sportul cu elemente de cultura si de identitate ale Timisoarei, pentru a crea un eveniment de alergare de interes international. In perspectiva anului 2021, Timisoara va fi vizitata de un numar foarte mare de turisti dintre care multi sunt alergatori, obisnuiti sa participe la maratoane si semimaratoane in orasele din Uniunea Europeana care detin titlul de Capitala Europeana a Culturii.

“Timisoara are nevoie de un eveniment sportiv de anvergura. Faptul ca suntem Capitala Europeana a Culturii in anul 2021 ne ofera doua motive pentru a fi atat creativi, cat si profesionisti in organizare: avem posibilitatea de a crea o identitate deosebita pentru cursele acestui eveniment, astfel incat Timisoara sa se distinga intre evenimente similare, si avem sansa sa construim unul dintre cele mai dorite evenimente de alergare din Europa datorita expunerii pe care orasul o va avea la orizontul anului 2021. Incepem anul acesta cu o editie pilot, completa din punct de vedere al distantelor de alergare, cu multa flexibilitate pentru participarea celor obisnuiti sau care isi doresc sa alerge distante mai scurte decat cea de semimaraton”, a spus coordonatorul evenimentului, Valentin Muresan.

Momentul istoric al cuceririi cetatii Timisoarei de catre printul Eugeniu de Savoya si eliberarea orasului de sub dominatia otomana, eveniment aniversat in fiecare luna octombrie la Timisoara, a inspirat numele celor 6 curse de alergare: Maratonul Cavalerii Cetatii, 42,2 km, cursa rezervata pentru doar 42 de persoane; Postalionul Cetatii, proba maraton stafeta, 4 X 10,5 km; Semimaratonul Eugeniu de Savoya, 21 km; Solii Cetatii, proba semimaraton stafeta, 2 X 10,5 km; Poarta Forforosa, proba individuala de 10,5 km; Batalionul Banat, proba individuala de 5,5 km.

Organizatorii vor invita alergatori din tara si din euroregiune (Serbia si Ungaria), iar inscrierile la eveniment vor incepe in 30 septembrie, cu preturi promotionale Happy Weekend, si vor dura aproximativ doua saptamani.

Detaliile despre eveniment, despre curse, regulament inscriere, trasee vor fi disponibile pe site-ul evenimentului www.timisoaracitymarathon.ro si pe pagina de Facebook a evenimentului Timisoara City Marathon.