Simultan Festival 2017 – Possible Futures

1 octombrie 2017

Asociatia Simultan revine cu forte proaspete si lanseaza a XII-a editie a festivalui Simultan cu tema Possible Futures. Festivalul international de arta media Simultan va avea loc in perioada 3-7 octombrie si se va desfasura in urmatoarele locatii: Sala 2 a Teatrului National Timisoara: proiectii video, live performance-uri audio-vizuale si concerte de muzica experimentala, Mansarda Bastionului Theresia: expozitie de arta sonora – Sounding, proiectii video si doua performance-uri, cafeneaua Aethernativ: after-party-urile acestei editii si makerspace Plan Zero: workshop-ul Engram Extraction.

Simultan 2017 este festivalul care prezinta cele mai inovative si mai provocatoare 83 de lucrari de arta video, selectate dintr-un numar total de 590 de lucrari video propuse de artisti din intreaga lume. Sectiunea de live performance-uri audio-vizuale si concerte de muzica experimentala aduce pe scena Teatrului National artisti de renume international ca Atsuiro Ito, de origine japoneza, cu un performance mai mult decat spectaculos, Tara Transitory, un artist transgender din Singapore care revine pentru a doua oara la Simultan cu performance-ul One Nation Man. Proiectul artistic PFA Orchestra: Diana Miron (viora, voce); Bogdana Dima (pian), Andreea Tincea (voce), Laurentiu Cotac (contrabas), Zachary Rowden (contrabas), Dan Michiu Dinescu (chitara electrica), Catalin Matei / Sillyconductor (electronice), Daniel Stanciu / Minus (electronice) si Iancu Dumitrescu (dirijor / compozitor) este una dintre cele mai efervescente colaborari intre „research si development de muzica la modul para-academic si aplicat-independent”, dupa cum mentioneaza si artistii pe pagina lor de Facebook. Artistul de origine maghiara Szabolcs Veres inregistreaza sunetele ambientale si le proceseaza intr-un set care devine structura de rezistenta a cautarilor sale auditive. Franck Vigroux (audio) & Kurt d’Haeseleer (video) fac parte din proiectul Centaure care propune o calatorie postdigitala intr-un viitor distopic, asemeni unui “safari” virtual intr-un univers deconstruit. Toate concertele vor avea loc in Sala 2 a Teatrului National Timisoara, partener al celei de-a XII editii a festivalului Simultan.

In cadrul celei de-a XII-a editii, Asociatia Simultan in parteneriat cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, aduce in orasul de pe Bega o conferinta europeana care reuneste practicieni si profesionisti, reprezentanti a zece institutii importante de arta media din Europa.

Evenimentul are loc in 4-5 octombrie, zilnic intre orele 15,00-18,00. FrameWork – Networking Event isi propune sa faciliteze constructia pe termen lung a unei platforme pentru dezvoltarea artei media si altor domenii trans-disciplinare, Conferinta urmareste cresterea capacitatilor operatorilor culturali locali si conectarea la noi subiecte sau practici artistice in scopul crearii unor serii de activitati colaborative si de co-productie incepand cu anul 2018, la Timisoara.

Aceasta conferinta, coordonata de Simultan Festival, face parte din programul Xtention – o initiativa a Timisoara 2021 de extindere spre un public nou.

Expozitia Soundings este un alt element surpriza pentru publicul festivalului Simultan. Evenimentul  ii aduce la un loc pe artistii Ricky Van Broekhoven – Sonoscope – o instalatie media interactiva bazata pe undele sonore ascunse, Klaas Hubner – Extended Pick-up care exploreaza toate sunetele produse de dispozitivele electronice folosite in viata de zi si recompune totul intr-o noua secventa sonora,  Sillyconductor cu proiectul 100 Catronoame, care foloseste o instalatie construita din 100 de metronoame sub forma cunoscutelor jucariilor maneki neko (pisicile aducatoare de noroc) din Japonia pentru a crea varianta moderna a Poeme Symphonique, a lui Gyorgy Ligeti.

Selectia celor 83 de proiectii video a fost efectuata dintr-un numar total de 590 de lucrari propuse de artisti din intreaga lume si poate fi consultata aici.

Editia a XII-a a festivalului se va incheia cu un party de neratat marca Corp (Chlorys & Admina), un proiect/platforma dezvoltat ca si manifest feminist, sustinut in spatiul cultural Aethernativ.

CLICK AICI pentru programul festivalului.