Concert inaugural la Filarmonica Banatul

1 octombrie 2017

Stagiunea de concerte 2017-2018 se deschide vineri, 6 octombrie, de la ora 19,00, cand in sala Capitol se va asculta un concert vocal-simfonic. Este vorba despre capodopera lui Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 9 in Re major, op.125.

Monument simfonic mondial, ultima simfonie a lui Beethoven nu mai are nevoie de prezentare. Ea este cunoscuta si iubita pe toate continentele, si datorita mesajului ei joaca un rol proeminent in societatea moderna.

Ultima parte a simfoniei este scrisa si pentru solisti vocali si cor, Beethoven incluzand in muzica un text pe versuri de Johann Christoph Friedrich von Schiller – Oda bucuriei. Aceasta parte este un corolar al intregii simfonii, aici vom reauzi toate temele primelor parti.

La enormul succes, cu un uragan de aplauze, de la premiera din 7 mai 1824, de la Viena, Beethoven, aflat langa dirijor, nu s-a intors la public, caci era complet surd. Concertmaestrul si solista Caroline Ungher, care aveau lacrimi in ochi, l-au intors sa vada fericirea oamenilor din sala. A fost rechemat de cinci ori la aplauze.

Muzica sublima a acestei ultime simfonii este creatia unui om cufundat in lumea suferintei sale silentioase, care nu scrie pentru nimeni, ci incearca sa-si justifice existenta artistica, sa-si hraneasca sufletul si intelectul. Forma nu mai este dictata de regulile din scolile de compozitie, ci de nevoile muzicii sale, de legile interiorului sau. Un interior de o extrema subiectivitate, dar si de o grandoare superba. Reamintim ca in ultima parte a simtit nevoia sa foloseasca solistii vocali si corul. Numai astfel putea face apel la fraternitate, la desfasurarea unei imense experiente spirituale. In timp ce se retragea in propria sa lume, totusi proiecta spre omenire iubirea si intelegerea.

Solistii vocali sunt soprana Irina Iordachescu, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mario Vasiliu si basul Iustinian Zetea. Isi da concursul corul Ion Romanu pregatit de maestrul Iosif Todea. Dirijorul concertului inaugural va fi maestrul Gheorghe Costin.